Om flerspråkigheter
Under hösten 2023 jobbade projektet Bokstart fokuserat på flerspråkighet kring små barn. Här svarar logopeden och föreläsaren Laleh Nayeb besökte Umeå stadsbibliotek på våra frågor.
Vad finns det för fördelar med flerspråkighet?
– Hjärnan kan så mycket mer än vi tror. Den kan hantera hur många språk som helst och just barn kan lära sig flera stycken samtidigt. Varje språk används och utvecklas där det behövs, en del barn har ett språk hemma och ett i förskolan eller skolan, säger Laleh Nayeb.
– Om ett barn har ett annat modersmål än svenska och kan det språket väl, ger det en bättre förutsättning för ett andra språk. Att kunna flera språk ger flera fördelar, några av dem är:
- Identitet och tillhörighet, vilket leder till emotionell utveckling
- Problemlösning som leder till kognitiv utveckling
- Samhörighet med diverse kulturer och samhällen
- Fler språk – flera möjligheter
– Detta gör det viktigt att bibehålla och satsa på modersmålet samtidigt som barn lär sitt andraspråk.
Finns det några myter kring flerspråkighet?
– Det finns många myter som det kan vara bra att slå hål på. En av de vanligaste är föreställningen om att flerspråkiga barn blandar sina språk för att de inte kan höra skillnaden på dem. Så är det inte. Barn kompletterar och sätter ihop sitt språk utifrån det rika ordförråd de bär på.
– En annan myt är att flerspråkiga barn har ett fattigare ordförråd. Tvärtom, de har flera ord men på olika språk. BVC kan ofta kolla på ett språk men om man skulle slå ihop alla ord barnet kan på flera språk skulle det bli en helt annan sak.
Hur kan barns flerspråkighet stimuleras?
– De behöver exponeras för alla språk de ska lära sig. Genom muntlig kommunikation, genom läsning, genom ramsor, sång och lek. Flerspråkighet i sig leder inte till långsam eller senare språkutveckling om barnet är friskt, lever i stimulerande miljö och exponeras för sina språk på regelbunden basis.
Källa: Laleh Nayeb, logoped, forskare och föreläsare.