Om fåglar i Sverige

En trevlig och lättillgänglig fågelbok med både fakta och fågelhistoria. Undertiteln är "deras liv och leverne".

Fågelböcker finns det gott om. År 1695 var första gången en fågel blev beskriven i ord och bild, berättar författarna till denna bok, och sedan dess har mängder med fåglar beskrivits och avbildats.

Allmänt och sällsamt

Så varför en till fågelbok, kan en ju undra? För någon som jag, som tycker fåglar är väldigt intressanta och trivsamma att titta på, utan att för den skull vara någon hängiven fågelskådare eller ens kan känna igen mer än några få arter, så fyller den här boken helt klart ett behov och är dessutom trevlig läsning.

Arterna som presenteras i boken tillhör de vanligaste i Sverige och är sådana som en kan råka på utan att behöva utsätta sig för några större strapatser. Undantagen som har fått komma med är några sällsynta arter som författarna tycker är vackra, säregna eller har en intressant historia.

Förutom allmänna fakta om fåglarnas beteende, sång, förekomst och så vidare, så får du veta sådant som vad fåglarnas namn betyder, hur de uppträder i folktron, deras historia och annat som kan vara roligt att känna till. Som att när hackspetten hackar på ett träd träffar näbben trädet med en hastighet på 2000 kilometer i timmen.

Med kunskap och entusiasm

Författarnas stora kunskap och entusiasm för sitt ämne är uppenbar och de lyckas förmedla detta på ett sätt som gör boken rolig att läsa, utöver att det är en lättillgänglig och praktisk uppslagsbok när en undrar vad en träffat på för fågel.

För den som vill fördjupa sig finns boken Om fåglar i Sverige från 2015, som denna bok är en förkortad och omarbetad version av.

våra texter

  1. Brutus Östlings fåglar fascinerar

    Artikel Skrivet av: Anna Östman

    Receptet för en framgångsrik fotobok kräver många ingredienser. Brutus Östling har lyckats koka ihop både kunniga textförfattare och ett etablerat förlag med sin egen kreativa drivkraft och fotografiska kunnande.

  2. 10 böcker med fåglar i titeln

    Artikel Skrivet av: Anna Östman

    Fåglar har en speciell plats i djurriket och i våra medvetanden, kanske eftersom de flesta kan flyga. Här hittar du några romaner och andra böcker med fåglar i titeln.

  3. På spaning efter fåglar

    Artikel Skrivet av: Staffan Olofsson

    Varje vår är det likadant. Ett virus som legat vilande hela vintern slår plötsligt till. Det kan ske en dag på jobbet med vårvindar och takdropp utanför. Då är det bara att lyda. Alltså: långkalsonger, varm tröja, sockar i stövlarna, termos med varm dryck, ostmacka, kikare. Och så fågelboken förstås!

  4. Vad säger fågeln?

    Tips Av: Tiberg, Joar Tipsat av: Annika Edlund

    Tolv fåglar är representerade i denna första fina fågelbok för de yngsta. Det pjyttras och svirras, det flötjas och tvillras mellan sidorna.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hanna Widman den 21 maj 2020