Skriva för att förstå sig själv och andra

I projektet Med egna ord har unga nyanlända till Sverige skrivit sina egna berättelser. De självbiografiska texterna finns samlade i antologin Okänd värld. I december 2017 ordnades ett slutseminarium om projektet.

Marianne Folkedotter Kawthar Al-Mashgari och Sara Wikman
Marianne Folkedotter, Kawthar Al-Mashgari och Sara Wikman. Foto: Anna Östman
– Då förstår vi inte varandra och vi förstår inte världen, svarar Fazel Gholami på moderatorn Hanna Landströms fråga om vad som händer om vi inte berättar.

Han utgör tillsammans med Marianne Folkedotter, Kawthar Al-Mashgari och Sara Wikman diskussionspanelen i projektet Med egna ords slutseminarium. Alla fyra har erfarenheter som författare och berättare. Kawthar Al-Mashgari och Fazel Gholami är två av författarna i antologin Okänd värld, som är en av de knoppar som Med egna ord har fått att spira.

– Om fler berättar får jag som läsare veta ännu mer om andra, säger Sara Wikman.

Att skriva sant på olika sätt

Kawthar Al-Mashgari håller med och tillägger att det blir också lättare att förstå sig själv. Hon påpekar också vikten med att självbiografiska berättelser berättar sanningen. Kawthar Al-Mashgari har skrivit länge, men nu har hon bytt språk från arabiska till svenska.

– Vad är sanning då? När tiden går så har de flesta väl varit med om att man kan titta på en händelse från ett annat perspektiv, säger Marianne Folkedotter.

Fazel Gholami läser
Fazel Gholami. Foto: Anna Östman
Sara Wikman tycker att det är enklare att berätta om delar av sitt eget liv via en påhittad person, än att strikt hålla sig till sanningen.

Allas historia är unik

– Först tänkte jag att om jag skriver om mitt liv blir det något pinsamt för jag har inte varit med om så bra saker. Men när jag sedan läste min dagbok så tänkte jag att jag måste dela den så att andra också kanske kan berätta som mig, säger Fazel Gholami.

Han planerar att fortsätta skriva och berätta mer om hur hans liv i Afghanistan och i Sverige skiljer sig från varandra. Sara Wikman ska i framtiden skriva om tonåriga tjejer som tar plats, Kawthar Al-Mashgari tänker härefter berätta sin mammas historia och Marianne Folkedotter kommer att ge röst åt konstnären Berta Hansson.

Innan Rahma Mohsin och Fazel Gholami läser delar ur antologin som avslutning på seminariet berättar också den ideella föreningen Kulturstorms Anna Wibron och Hanna Sjögren kortfattat om projektet från början till slut.

Hur projektet fann sin målgrupp

Med egna ord har riktat sig till unga nyanlända till Sverige och första kontakten togs med personal på boenden i Nordmaling, Robertsfors och Umeå. Detta för att i sin tur få kontakt med ungdomar, som var den viktigaste målgruppen även för att forma projektet. Det har kunnat bli verklighet tack vare stöd från Arvsfonden.

Rahma Mohsin läser
Rahma Mohsin. Foto: Anna Östman
För att hitta kontaktvägar till de ungdomar som verkligen ville skriva kreativt blev det viktigt att projektledarna var tydliga och förklarade vad det faktiskt innebär att skriva självbiografiskt. Anna Wibron berättar också att det dök upp flera insikter om inneboende föreställningar och fördomar. Det blev till exempel inte riktigt så som de vuxna trodde, att ungdomarna skulle kunna bearbeta svåra händelser genom att skriva om dem.

– Syftet har inte alls varit terapeutiskt i första hand, men några av skribenterna har i efterhand sagt att skrivandet har blivit ett sätt att ventilera sådant som har hänt, säger Anna Wibron.

Ett annat framgångsrecept var de tolkar som engagerades och att de kunde arbeta flexibelt under skrivträffarna. Att tolkarna fanns där gjorde att fler vågade sig till skrivträffarna.

Vikten av att fika

Hanna Sjögren berättar att det har varit viktigt att synas och höras för deltagarna och de har gjort många uppläsningar, publicerats i tidskrifter och närvarat på mässor. Det viktigaste av allt har däremot varit att fika tillsammans och den vänskap som har blomstrat i de sociala sammanhangen.

För att liknande projekt ska kunna leva vidare nu när det här tar slut har de skapat ett metodmaterial som är gratis att använda och som de redan har skickat ut till många platser i landet.

 

Hanna Sjögren och Anna Wibron berättar
Hanna Sjögren och Anna Wibron. Foto: Anna Östman

 1. Okänd värld

  Undertitel: nyanlända ungdomar berättar med egna ord
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Invandrare
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Östman den 14 december 2017