Odinsbarn

Hela hennes värld rasar när far avslöjar sanningen för Hirka. Hur ska hon klara Riten? Eller överhuvudtaget klara sig från att bli dödad? Läs första delen i Korpringarna, en suverän fantasyberättelse som ger mersmak.

Av: Pettersen, Siri
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2015
Låna

Hirka är snart femton. Som alla andra i den åldern ska hon genomgå Riten, för att få sitt skydd mot de blinda. Problemet är att hon inte är som andra.

Hon lever ett enkelt liv tillsammans med sin far. De säljer örter och sina läkekunskaper, är illa sedda utom när folk är sjuka och behöver hjälp. Hirka har alltid varit särskilt utpekad, eftersom hon inte har någon svans. Den bet en varg av när hon var liten. Åtminstone har hon alltid trott det.

Allt avslöjas

När hennes far avslöjar sanningen, rasar Hirkas hela värld samman. Ett Odinsbarn är hon, en menskr. En sådan som sprider röta och död. Inte konstigt att hon inte kan famna, att hon är jordblind.

Hur ska hon klara Riten? Om folk förstår vad hon är blir hon dödad. Den enda hon kan be om hjälp är Rime, barndomskamraten. Han som är av rådsätt, arvtagare i den förnämsta familjen. Välsignad och förutbestämd att styra landet. Som plötsligt har gått emot allas förväntningar och blivit krigare.

Samtidigt ryktas om uppror och bland de styrande pågår en brutal maktkamp. Fattiga människors missnöje hålls i schack bara tack vare deras tro på Siaren. Och deras skräck för de blinda.

Ett läsäventyr

Vilket äventyr det här är! Att läsa Odinsbarn är som att ge sig ut på en fascinerande och rätt skrämmande resa. Jag blev helt uppslukad.

Boken är välskriven, miljöerna och personerna känns nära och övertygande. Författaren Siri Pettersens fantasyvärld påminner om fornnordiska sagor, men är ändå sin egen. Berättelsen har många bottnar: det handlar om att utvecklas, att göra det som är rätt, att finna sig själv. Men också om rädsla för det annorlunda eller okända, om sociala orättvisor, maktmissbruk och manipulation. Och inte minst - en stark kärlekshistoria.

Andra boken i trilogin Korpvingarna heter Röta, och sista delen Kraften.

Tankeläsaren

Av: Cashore, Kristin Tipsat av: Emma Sigvardsson

Ett spännande äventyr om en stark och modig tjej som hittar sig egen väg.