Och runt mig faller världen

Finns det någon rättvisa i vem som drabbas av svår sjukdom och död? Nej. För äldsta dottern Ett i en familj som vilken som helst blir det plågsamt tydligt att ingen går säker.

Vad händer med oss människor när det värsta vi kan föreställa oss händer? När vi drabbas av förluster som vi aldrig kunnat föreställa oss skulle gå att överleva. När hjärtat ändå fortsätter att slå, blint för smärtan och oviljan att finnas till.

Marit Sahlströms roman Och runt mig faller världen utforskar sorgens mekanismer i en familj, som är precis som alla andra. Det är mamma, pappa och fyra systrar. Kokt potatis, sommarstuga och fniss.

Livets obarmhärtighet

En dag drar skuggan in i deras harmoniska tillvaro, när mellansystern Två förändras. Lite i taget insjuknar hon i allvarlig anorexi. Hela familjen kämpar för och förtvivlar över dottern och systern som försvunnit in i sjukdom.

Det är bara första slaget mot familjen som ska drabbas av sjukdom och död gång efter annan. Det finns ingen universell rättvisa. Det är inte bara de som förtjänar det som drabbas av livets svårigheter. Ingen går säker.

Tydligt och vackert tecknar Marit Sahlström en bild av livets obarmhärtiga inslag och hur de påverkar oss när de slår till med full styrka.

I kroppen min

Av: Gidlund, Kristian Tipsat av: Anna Sahlén

Han startade en blogg för att skriva om sin cancer. Kristian Gidlunds livsbejakande texter om döden har nu blivit bok.

Min pappa Ann-Christine

Av: Roxberg, Ester Tipsat av: Anna Sahlén

Berättelsen om hur Åke, en 58-årig präst och trebarnsfar, kommer ut som kvinna berättad ur dottern Esters perspektiv.