Oönskad

Året är 2140 och människorna dör inte längre. Åtminstone inte om de är önskade. För att inte jorden ska bli överbefolkad är det nämligen förbjudet att föda barn. De barn som trots allt föds stämplas som oönskade.

Av: Malley, Gemma
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2008
Låna

De oönskade behandlas olika i olika länder. På vissa håll avlivas de direkt när de blir hittade. I andra länder, som i England, tas de tillfånga och spärras in på barnhem. När de blivit äldre kan de användas som arbetskraft och tjänare åt de önskade.

Grange Hall är ett sådant barnhem, en sluten värld som styrs med järnhand av den genuint onda mrs Pincent. Där har huvudpersonen Anna vuxit upp. Hon tror fullt och fast på budskapet om att hon som oönskad är en parasit som tär på Moder Jords resurser. Hon har lärt sig att aldrig tänka på sig själv och vad hon vill.

Allt vänds upp och ner

Målsättningen är att bli en Värdefull tillgång, en alltigenom lydig och viljelös tjänsteande. Målet är nära för Anna som snart fyller 15 år och då ska få göra slutprovet. Men så kommer en ny oönskad, Peter, till Grange Hall och hela Annas tillvaro vänds upp och ned. Peter känner Annas föräldrar och påstår att han har kommit för att hjälpa henne fly.

Oönskad är en riktigt spännande bok! Beskrivningen av vart den medicinska forskningen kan leda är fantasieggande. Att vi måste tänka oss för hur vi använder jordens resurser är ju högst aktuellt även idag. Det enda som känns trist är att historien blir lite könsstereotyp när Anna och Peter väl har funnit varandra och ska fly. Han är mest stark och klok, hon ofta svag och virrig. Nåja, boken är klart läsvärd!

Ful

Av: Westerfeld, Scott Tipsat av: Sara Johansson

Hur skulle världen se ut om det inte fanns några alldagliga eller fula människor? Om alla helt enkelt var snygga.