Nyfiken på mer

Här hittar du ännu fler lästips, temalistor, intervjuer och reportage.

Temalistor

 1. Nya böcker för barn

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Här är nya kapitelböcker som kommer till biblioteket i höst. En lista för 6-9 år och en lista för 9-12 år. Och så några faktaböcker.

 2. Sommarboken

  Skrivet av: Gustav Hillbom

  Dags för läsklubb med bokträffar och roliga aktiviteter. Årets tema för Sommarboken är hjältar och väsen. Här får du boktips och hittar bibliotekens arrangemang.

 3. Tobias tipsar för 10-12 år

  Skrivet av: Tobias Johansson

  Tobias Johansson jobbar på Biblioteksbussen i Umeå och videotipsar regelbundet för skolklasser. Här delar han med sig av sina boktips från det senaste året.

 4. Mumier och pyramider

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  På museet i Valleby vaknar en mumie. Nina och Nino utforskar Cheops pyramid. Arkeologdeckarna reser med zeppelinare till Konungarnas dal. Här är berättelser och fakta om mumier och pyramider.

 5. Pyssla!

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Det kan vara skönt att bara vara inne och kura. Kanske göra något fixigt eller greja lite? Vi har tipsen för dig som är pysselsugen.

 6. Tv-kalendrar att låna

  Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

  "Kronprinsen som försvann" heter julkalendern som visas på SVT i år. Vill du se andra, äldre julkalendrar, finns det jättemånga att låna på biblioteket.

 7. Jag vill ha ett djur!

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Ett husdjur är något som många drömmer om. En hund, ett marsvin eller kanske akvariefiskar. Vi har listat berättelser om barn som vill ha, eller faktiskt har, husdjur.

 8. Ruskiga rysare, spöken och annat läskigt

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Kalla kårar, skrämmande skuggor och vinande vindar. Tips på rysare och spökhistorier, perfekt för inomhusmys i höstrusket. Höstlov = läslov!

Visa fler

Läs på platta eller mobil

 1. E-böcker och e-ljudböcker för barn

  Du kan låna digitala böcker från biblioteken. E-böcker är text att läsa, e-ljudböcker lyssnar du på. Via en dator, en surfplatta eller en smart mobil.

 2. Bibblix: en bok-app för barn

  Du kan läsa upp till fem böcker i veckan med Bibblix. Det är en läs- och tips-app för smarta mobiler och surfplattor. Varje vecka fylls Bibblix på med nya böcker och tips.

Vilken bok kommer sedan?

 1. Ordning på serien: Harry Potter

  Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

  Här är listor med alla delarna i serien om Harry Potter, så att du vet i vilken ordning böckerna kommer. En lista med de svenska titlarna och en lista med de engelska.

 2. Ordning på serien: Narnia

  Skrivet av: Maria Engström, Minabiblioteks redaktion

  Vi listar böckerna i serien om landet Narnia, både som de utspelar sig och är utgivna.

Visa fler

Möt en författare

 1. "Jag vill att det ska kännas"

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Hon fascineras av läskigheter, tror inte på spöken men tycker att vi ska lära känna våra rädslor. Lena Ollmark är författaren som älskar att skrämmas, men också att berätta om modiga personer.

Barnradions bokpris

 1. Läs böckerna som kan vinna

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Fem böcker tävlar om att vinna Barnradions bokpris 2022. Juryn, som går i femman, läser just nu alla böckerna och på läslovet i höst blir det boksamtal och röstning. Låna och läs böckerna du också.

Bok-radio

 1. Lyssna på Häxorna

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  När pojkens föräldrar dör får han bo hos sin mormor. Det är hon som berättar om häxorna - och att de hatar barn. Men också hur de kan avslöjas.