Nyckeln

Tredje och sista delen om häxorna i Engelsfors är en värdig avslutning på den magiska trilogin.

Av: Strandberg, Mats
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

Sista delen av Engelsforstrilogin är en rejäl bok på drygt 800 sidor. Men räds inte omfattningen. Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg har återigen skrivit en händelsefylld berättelse som det inte tar många sidor att sugas in i.

Apokalypsen närmar sig

Nyckeln tar vid där Eld slutade. Det har gått några veckor efter den senaste urladdningen och det har lugnat ner sig en aning.

För häxorna, de utvalda, dröjer det dock inte länge innan en våg av händelser sveper dem med sig. Apokalypsen närmar sig, Engelfors fylls av magi och alla invånare påverkas. De utvaldas uppdrag att stoppa världens undergång blir allt mer påtagligt.

Hur ska de utvalda i sin trasiga cirkel kunna utföra något så stort? På egen hand och tillsammans söker de efter ledtrådar. Att leta efter svar samtidigt som de utkämpar konflikter både utåt och inåt är inte lätt.

Väldigt spännande

Trots att de vet att gruppens sammanhållning är viktig är det svårt att hålla ihop. Inre och yttre faktorer drar isär tjejerna i både magiska uppdrag och i vardag. Som läsare får vi följa med i andlös spänning och får inte andas ut förrän efter sista sidan. Hur ska det gå, vem är att lita på? Både inom och utanför cirkeln sätts lojaliteter på prov. 

Författarna har skrivit en underhållande och spännande historia och dessutom skapat en magisk värld utan svaga länkar. De lyckas även med sin berättelse att sätta fingret på viktiga problem som rör unga. Och stora frågor om politik, makt, ett hållbart samhälle finns med i bakgrunden på ett lagom subtilt sätt.

Nyckeln är en värdig avslutning på en läsvärd boktrilogi.

Cirkeln

Av: Strandberg, Mats Tipsat av: Anna Sahlén

Det börjar hända underliga saker för några gymnasieelever i den lilla staden Engelsfors, en sömnig bruksstad någonstans i Mellansverige.

Eld

Av: Strandberg, Mats Tipsat av: Anna Sahlén

Nya faror dyker upp från flera håll i den spännande andra boken om gymnasiehäxorna i Engelsfors.

Författarna till Cirkeln om sin bok

Skrivet av: Anna Sahlén

Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren har lärt känna varandra genom att skriva en bok tillsammans. Här berättar de i ett videoklipp om sin uppmärksammade ungdomsroman Cirkeln, första delen i en svensk fantasytrilogi.