Nya generationer upptäcker Harry Potter

20 år efter första boken fortsätter Harry Potters värld att fascinera och sätta fart på barns, och vuxnas, fantasi. På Hörneforsbiblioteket firas första dagen på jullovet med en temadag om just Harry Potter.

Foto på Thea Duvall och Nike Bogseth
Thea Duvall och Nike Bogseth. Foto: Tove Liliequist
Thea Duvall, som går i femte klass på Hörnefors centralskola, ser fram emot temadagen på Hörneforsbiblioteket den 22 december. Hennes favoritkaraktär i böckerna är Harry Potter själv.

– Jag tycker om att det handlar om fantasi och magi, säger hon.

Nike Bogseth, som går i fyran i samma skola, tycker att det ska bli roligt att vara med på en workshop i trollstavstillverkning. Hon ser också mycket fram emot att klä ut sig till någon av karaktärerna i böckerna, men vilken det blir vill hon inte avslöja ännu.

Favoritkaraktären är dock Hedwig, Harry Potters post-uggla, men den är reserverad för någon annan:

– Om min lillebror som är två år kommer så ska han klä ut sig till Hedwig, säger hon.

Fortsätter att fascinera

I år är det 20 år sedan den första boken om Harry Potter kom ut. Sedan dess har det blivit sju böcker, en pjäs, ett antal filmer och mycket mer. Fascinationen inför Harry Potters värld av trollkarlar, häxor, magi och kamp mellan ont och gott verkar inte avta. Snarare verkar nya generationer av barn och unga ta sig an konceptet med stor entusiasm.

Bild på sceneri med Harry Potter-tema
Foto: Pixabay.com
– Jag tror att Harry Potter är så populär för att det handlar om en så stor värld som består av många karaktärer och böcker. Nu finns det ju dessutom faktaböcker på ämnet också, säger Ingrid Nylén, bibliotekarie på Hörneforsbiblioteket och en av intiativtagarna till bibliotekets temadag.

Under Harry Potter-dagen bjuds det bland annat på workshops, högläsning av böckerna och indelning i elevhem med hjälp av en sorteringshatt.

Populärt med Harry Potter-dag

Hörneforsbiblioteket är inte först ut att anordna Harry Potter-dag. Tidigare har bland annat Umeå stadsbibliotek och Grubbebiblioteket ordnat liknande temadagar. Ingrid Nylén har planerat dagen tillsammans med en kollega som också är väldigt förtjust i Harry Potter.

– Vi har funderat länge på vad vi skulle kunna göra och nu är vi jättepeppade att det blir av, säger hon.

Låna böckerna om Harry Potter

1. Harry Potter och Fenixorden

Av: Rowling, J. K
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Engelsk skönlitteratur

2. Harry Potter och dödsrelikerna

Av: Rowling, Joanne K
    Publiceringsår: 2007
    Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn

Vilken bok kommer sedan?

1. Ordning på serien: Harry Potter

Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

Här är listor med alla delarna i serien om Harry Potter, så att du vet i vilken ordning böckerna kommer. En lista med de svenska titlarna och en lista med de engelska.

Skrivet av: Tove Liliequist den 18 december 2017