Ny finsk grammatik

En man blir av med sitt minne och därmed sitt språk. Han försöker tappert förstå sin omgivning och sitt öde.

Huvudpersonen i denna roman hittas svårt misshandlad i en hamnstad i norra Italien. När han vaknar upp i en sjukhussäng har han inget minne av händelsen, ja värre än så - han har inga minnen alls kvar. Han vet inte vem han är eller var han bor, och han kan heller inte tala för han har även glömt sitt språk.

Försöker finna sig tillrätta

Den enda ledtråden man kan hitta till hans tidigare liv är en namnlapp faststsydd i hans grova ytterjacka, på lappen står namnet "Sampo Karjalainen".

En läkare med finskt påbrå tar sig an den arme mannen, och ombesörjer att han får lektioner i finska språket och så småningom även flyttas till ett sjukhus i Helsingfors. Läkaren räknar med att hans minne så småningom ska väckas när han utsätts för den finska omgivningen.

Mannen gör enorma ansträngningar för att finna sig tillrätta i landet och i det språk han kämpar med att lära sig, och tillsynes går det hela bra. Men djupt inom sig misströstar han, den finska kulturen förblir främmande och språket bara ett mekaniskt utanverk. Kanske är han inte alls är från Finland.

Språkfrågor

Den italienske författaren Diego Maranis bok är både tänkvärd och väldigt sorglig. Huvudpersonens strävan att förstå sin omgivning och sitt eget öde är väl gestaltad. 

Diego Marani arbetar med språkfrågor inom EU-byråkratin och har även skapat ett eget språk - Europanto - som är en blandning av centraleuropeiska språk. Europanto skapades i syfte att bryta engelskans dominerande ställning inom EU-administrationen.

 

 

Tiggaren och haren

Av: Kyrö, Tuomas Tipsat av: Sonja Viklund

Tiggaren Vatanescus eländiga tillvaro i det karga Finland skildras med underbar humor och berättarglädje.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 8 oktober 2013