Premiär för Biblioteksbussen

Tisdag den 10 juli blir det premiärtur för Umeås nya biblioteksbuss.

Bild på Biblioteksbussen
Foto: Anna Sahlén
När Biblioteksbussens sommarturer drar igång vecka 28 är det en med en helt ny buss. Första turen, den 10 juli, går söderut mot Bådahällan, Blågrundet och Själahällan. 

Tobias Johansson, en av Biblioteksbussens chaufförer tycker att det ska bli spännande att äntligen få ge sig ut. 

– Det ska bli kul att få visa upp den nya bussen. Jag hoppas förstås att våra besökare ska tycka om den och trivas minst lika bra som i den gamla bussen. 

Mobilt bibliotek

Umeå kommun har haft en bokbuss i 50 år. 

– Det var en jämlikhetstanke som låg till grund när den började köra. Alla skulle ha samma tillgång till böcker oavsett var man bodde, berättar Ingegerd Frankki, bibliotekschef i Umeå kommun.

I samband med den nya bussen sker också ett namnbyte. "Bokbussen" byts till "Biblioteksbussen".

– Bibliotekets uppdrag har förändrats ganska mycket sedan 1969, fortfarande är utlåningen och läsningen viktig det ska också finnas utrymme för information och möten. Med den nya bussen har vi försökt bygga ett funktionellt, mobilt närbibliotek som även kan rymma kulturarrangemang. 

Konstnärlig gestaltning

Bättre teknik och bättre arbetsmiljö har också stått i fokus, men de besökare som har trivts i den gamla bokbussen kommer att känna igen sig och trivas i den nya bussen också tror Ingegerd Frankki. 

Utvändigt har bussen fått en konstnärlig gestaltning av Anneli Furmark. Hon har tecknat fiktiva och verkliga karaktärer som djur och placerat dem i miljöer från Röbäck och Västerslätt. Det är med andra ord inte bara ett bibliotek som kommer att komma körandes utan även ett konstverk på hjul. 

Välkommen till något av Biblioteksbussens över 130 premiärstopp!

Bild på biblioteksbussen
Foto: Anna Sahlén

 1. Biblioteksbussen

  Bibliotek

  Umeå kommuns biblioteksbuss kör till ställen där det är långt till ett vanligt bibliotek. Alla är välkomna att låna på våra 137 hållplatser.

  Telefon: 090-16 33 32, 070-216 26 98
 2. Röbäck möter renässans på nya Biblioteksbussen

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Konstnären och serieskaparen Anneli Furmark har gestaltat Umeå kommuns nya biblioteksbuss. Den pryds nu av fantasifigurer som hämtar inspiration från fiktiva världar och deras skapare.

Ämnesord

den 9 juli 2018