Numminenska är ett eget språk

M. A. Numminen besöker Umeå stadsbibliotek och Littfest i Umeå 15-16 mars 2012. Hans Millgård har läst några av hans skönlitterära texter.

M. A. Numminen
Tänker du på Mauri Antero Numminen tänker du förmodligen först på hans röst. Hans oefterhärmliga och småfalska sätt att sjunga med infällda tuppar går bara inte att ta miste på.

Inte främmande för något

Och hans texter sedan. Han har gett sig på allt. Omtolkningar av amerikanska schlagers, finska lagtexter, en handbok i sexualupplysning och visdomsord av den filosofen Wittgenstein till tyskklingande marschmusik. Intet mänskligt är honom främmande. Ingen annan skulle ge sig på att skriva en text om ortnamn på Route 66 till tonerna av Beethovens An die Freude.

"Många frågar efter livets mening. Jag vet att den är tango." Orden är Virtanens, huvudpersonen i Tango är min passion och passionen kom bokstavligt talat med modersmjölken. Hans mamma ammade honom till tonerna av tangon La Cumparsita i radions önskekonsert.

Musiken präglades in i hans hjärna och hans framtid stod klar. Han lärde sig dansa tango som 13-åring och bygger sig en danspartner av en kvast. Den argentinska tangon är för svår. Han trivs bättre med den finska varianten, en kombination av rysk romans och tysk marsch. Trampa tango kallar han det!

Osedvanligt informationstät roman

Virtanen blir stamgäst på flera av stadens dagöppna dansställen. Han når vissa framgångar som tangokavaljer och i pauserna bildar han sina partners med entusiastiska utläggningar om den finska tangons överlägsenhet. En fix idé att bevara sin oskuld till fyllda 36 gör afterdance-samvaron till en plåga med ett oväntat brutalt slut.

Romanen är osedvanligt rikpå information. Själva berättelsen varvas med författarens kommentarer om bokens huvudperson och faktafyllda utäggningar kring tangons historia. Som grädde på moset finns ett tolvsidigt tangoindex med originaltitlar och upphovsmän.

Passion för nydanande konst

M.A. Numminen graffiti från spraymall
I M. A. Numminen senaste bok Till Helsingfors handlar passionen om något annat, gränsöverskridande och nydanande konst. Allt vill M. A. Numminen alias Juho Niitty ta till sig när han som ung student i början av 1960-talet kommer till Helsingfors.

Han är gränslöst nyfiken och vetgirig. Ett fast arbete skulle bara hämma hans tänkande. I stället bestämmer han sig för att förena konst med vetenskap.

Och så är det här med kvinnorna. Juho har bestämda krav. Hans kvinna får inte vara vardaglig. Hon ska inse Wagner-operornas storhet, särskilt Tannhäusers, och hon ska vara hemlighetsfull - en nödvändig egenskap hos en verklig kvinna enligt Juho.

Personlig stil

Han avverkar det ena ämnet efter det andra, men vet inte om det blir någon slutexamen. Det viktiga är att han kan ta del av all den kunskap som universitetet kan erbjuda. Ingen dålig målsättning för en kunskapstörstande ung man från landsorten, som dessutom vill bli väl godkänd i ämnet vin kvinnor och sång.

Juho Nitty blir helt betagen av alla konstyttringar som på något sätt är nydanande och avantgardistiska. Alltifrån elektronmusik, absurd teater, nyenkel poesi till improviserade allkonstverk. Det är nu happeningen gör sin entré i Helsingfors och Nitty är inte sen att hoppa på tåget.

M. A. Numminens stil är lika personlig i romaner som i sångtexter, men det som i korta texter kan kännas charmigt egenartat, ställer helt andra krav på en läsare av en 500-sidig roman. Antingen tappar man intresset efter fem sidor eller så är man helt såld. Numminenska är ett alldeles särskilt språk.

Filmklipp med M.A. Numminen i SVT:s Öppet arkiv (länk öppnas i nytt fönster).

Text: Hans Millgård, Umeå stadsbibliotek
Foto: Anakronfilm, Anssi Koskinen

1. Diskreta hejdlösheter

Publiceringsår: 1978
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från finska

2. Tango är min passion

Av: Numminen, M. A
    Publiceringsår: 1999
    Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur

3. Till Helsingfors

Av: Numminen, M. A
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur

4. M. A. Numminen gör ont i Sverige

Finska
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Musikinspelningar: populärmusik

Finns som: Musik, CD/LP
  5. Itsy bitsy ja muita taidenautintoja

Undertitel: Itsy bitsy och andra konstupplevelser
    Finska Svenska
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Musikinspelningar: populärmusik

Finns som: Musik, CD/LP

1. Itsy bitsy och andra konstupplevelser

Av: Numminen, Mauri Antero Tipsat av: Astrid Jonsson

Det vore att vara alltför välvilllig om man påstår att M. A. Numminens sång är välklingande. På sitt alldeles egna sätt är den ändå njutbar.

Skrivet av: Hans Millgård den 9 mars 2012