Notes on a Scandal

De två lärarna Barbara och Sheba blir vänner, trots att de är väldigt olika personligheter. De har varsin hemlighet som styr hur deras relation utvecklas.

Den yngre av dem, Sheba, börjar som bildlärare på skolan och blir en frisk fläkt i lärarrummet. Veteranen Barbara för noggranna dagboksanteckningar om allt som händer och föraktar henne till en början, men lockas av den öppna attityd som Sheba har. Trots åldersskillnaden och andra olikheter blir de vänner.
 
Så småningom förändras deras relation. Av en slump upptäcker Barbara att kollegan har inlett en kärleksaffär med en av eleverna på skolan. Hon konfronterar Sheba och beordrar henne att genast avsluta förhållandet. Det viktigaste för Barbara är dock att behålla deras vänskap. Hon har också en egen hemlighet.
 
Skådespelerskorna Judi Dench och Cate Blanchett är båda fantastiska i sina roller. De två kvinnorna som de porträtterar har sina svagheter och brister, men är framför allt mänskliga. Man känner sympati för dem, trots att det finns ett och annat att anmärka på i deras moral.
 
Filmen är baserad på romanen Anteckningar om en skandal av Zoë Heller.

Utslag av oro

Av: Haddon, Mark Tipsat av: Kristina Andersson

En roman om en till synes alldeles vanlig familj, men där den ena krisen avlöser den andra. Här tycks allt kunna hända.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Robert Rösth den 4 september 2007