Norwegian wood x 3

En Beatleslåt kastar huvudpersonen i Haruki Murakamis Norwegian wood tillbaka i tiden. Hans Millgård skriver om låten, boken och filmen med samma namn.

Omslaget till The Beatles album Rubber soul
I början fanns musiken. Den var andra spåret på A-sidan av The Beatles sjätte album Rubber Soul, som fanns i affärerna lagom till jul 1965. Låten hette "Norwegian Wood". En märklig titel på ett udda stycke musik och text som genast hittade sin plats i minnesbanken.

Med Rubber soul var det som med Beatles övriga album. Jag kunde snart låtarna utantill. Jag visste i vilken ordning de kom och kunde börja nynna en ny låt innan den förra klingat av. George Harrison gjorde sin sitardebut på skivan och gav en indisk accent åt låten.

Om vi får tro Philip Norman som skrivit en tegelsten till biografi över John Lennon fanns det en pikant förklaring till titeln. John hade haft en affär med en viss Sonny Freeman, hustru till den fotograf som tagit omslagsbilderna till flera av "beatlarnas" nydanande skivomslag. I hennes hem var det gott om ljust skandinaviskt trä. Och eftersom hon sade sig komma från Norge, vilket hon egentligen inte gjorde, handlade det om norskt trä, norwegian wood.

Kanske är musiken den konstform som minnet har lättast att knyta an till. Musikminnen är  förknippade med människor, platser och tillfällen som varit viktiga i ens liv. Det kan räcka med de första takterna eller introt till ett stycke musik och du är slungad tillbaka till en annan tid och en annan plats. Något väcks till liv och du minns.

Omslaget till boken Norwegian wood
Det är vad som händer Toru Watanabe, huvudpersonen i Haruki Murakamis genombrottsroman Norwegian wood, när han en molntät dag landar på Hamburgs flygplats. I högtalarna hörs en smörig version av Norwegian wood. Musiken får honom ur balans och kastar honom bakåt i tiden, till 1969, det år han fyller 20. Då bryter han upp från sin hemstad Kobe efter det att hans bäste vän Kizuki helt oväntat tagit sitt liv.

Ett landskap träder fram och ett ansikte. Det tillhör Nadoko som en gång var Kizukis flickvän, en skör tonåring som kämpar med sin sorg och sina demoner. De två finner varandra i sin gemensamma sorg. Vänskap blir till och förälskelse, men orostecknen finns där.

Nadoko är sparsam med orden. Det är svårt för henne att formulera det hon vill ha sagt men plötsligt kan det lossna och hon börjar berätta. Toru vet inte om det hon berättar är sant eller bara är en bild eller symbol för något annat. Något som bara hon har nyckeln till.

Nadoko söker sig till något som liknar både ett behandlings- och konvalescenthem och vårdkollektiv. Ett märkligt ställe där gränserna mellan patienter tycks flytande. Toru lovar att vänta på henne och att finnas hos henne när hon lämnat mörkret och demonerna bakom sig.

Men livet har annat i beredskap. En kurskamrat, Midori kommer i hans blickfält. Charmig, rakt på sak och i varje ögonblick intensivt levande fångar hon honom. Han ställs inför ett val och han kämpar med sitt dåliga samvete. Kravet på pliktuppfyllelse kolliderar med lusten och den självklara passionen.

Bild från filmen Norwegian wood
Regissören Tran Anh Hung har gjort sig känd som en makalös bildberättare. Det visar han även i sin filmatisering av Norwegian Wood. Ibland kan man nästan tappa andan över bildflödet. Kameran följer Nadokos och Toruns som det tycks mållösa irrande och vi hänger på. Bedövas av grönskan och känner dofterna.

Musiken av Radioheads Jonny Greenwood är melankoliskt vacker. För dominant och manipulativ har någon tyckt. Och visst, ingen kan ta miste om vad det hela handlar om. Stora och djupa känslor. Himmel och helvete. För mycket av allt.

Men är det inte just så det är kring 20. Himmel och helvete. För mycket av allt.

Text: Hans Millgård, Minabibliotek.se

 1. Rubber soul

  Av: Beatles
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1987
  Klassifikation: Brittisk pop och rock
  Finns som: Musik, CD/LP
 2. Norwegian wood

  Av: Murakami, Haruki
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Övrig skönlitteratur
  Finns som: Bok

Kafka på stranden

Av: Murakami, Haruki Tipsat av: Staffan Olofsson

Ett verkligt läsäventyr för fantasyläsare som vill vidga sina gränser, men också för den som inte gillar fantasy.

Verklighetsnära filmberättelser

Skrivet av: Anna Sahlén

Alla filmer från USA är inte Hollywoodfilmer. Det finns också många mindre produktioner, verklighetsnära skildringar som är fantastiska filmupplevelser. Här får du tips på några.

Jävla John!

Av: Dozzi, Eva Tipsat av: Bertine Pol Sundström

På hotell Continental ligger en ung man utslagen på sitt rum. För mycket sprit, konstig mat och för många cigaretter har tagit ut sin rätt.

En dag

Av: Nicholls, David Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

I min garderob ligger dagböcker från 25 års skrivande. Ibland tar jag fram dem och slår slumpvis i dem. Läser högt för mina vuxna barn ibland. Vad gjorde vi påsken 1989, 1997, 2003?

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 4 juli 2011