Northanger Abbey

En film för alla älskare av historiska och romantiska filmer och för alla Jane Austen-fans.

Northanger Abbey är kanske Jane Austens minst kända och lästa roman och den översattes inte till svenska förrän 1993. Granada Television gjorde 2006 en version för tv, som visades av SVT julen 2007.
 
Filmen handlar om den unga Catherine Morland som bjuds av sina grannar Mr och Mrs Allen att följa med till Bath några veckor. Där deltar hon i ett livligt sällskapsliv och får flera goda vänner.
 
Drömsekvenser
Catherine är en ivrig läsare av den tidens främsta litterära genre: den gotiska skräckromanen. Det illustreras väldigt bra i filmen genom att man gjort drömsekvenser där Catherine fantiserar om hur hon råkar ut för olika skräckscenarier.
 
Detta gör att när Catherine blir inbjuden av Henry Tilneys far att besöka deras hem Northanger Abbey, börjar hon inbilla sig att det är något skumt med Henrys mors död.
 
Bra återgivning av romanen
Jag tycker att man lyckats väldigt bra med att återge handlingen i boken, med tanke på att filmen inte är längre än 92 minuter. Den innehåller alla ingredienser vi lärt känna från Jane Austens romaner: den unga kvinnan som försöker finna sin plats i patriarkatet, societetens tysta intrigspel, den oemotståndlige mannen.
 
Felicity Jones som spelar Catherine gör en mycket bra rollprestation, hon lyckas med att ge sin karaktär en blandning av oskuldsfull naivitet och rakryggad ärlighet och hon blir mycket trovärdig i rollen.
 
Alla övriga skådespelare gör också bra och trovärdiga rollprestationer. Det är också trevligt med alla fina kläder, eleganta salonger och den vackra naturen. En film jag varmt kan rekommendera för alla som vill drömma sig bort ett tag.

Förnuft och känsla

Av: Austen, Jane Tipsat av: Åza Sjöstam

Är du svag för omständiga konversationer i 1700-talstappning? Då kommer du att älska Förnuft och känsla av Jane Austen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Aina Gustavsson den 21 januari 2009