Normal people
Connell och Marianne går i samma skola men kommer från väldigt skilda hemförhållanden. I hemlighet inleder de en relation.
Normal people är en relationsroman med psykologiskt djup. I centrum står ett ömsom kärleks- ömsom vänskapsförhållande som präglas av maktstrukturer som ständigt skiftar.
Behöver varandra
I skolan skulle Connell och Marianne aldrig umgås. Connell är fattig men populär. Marianne har det gott ställt men ingen pratar någonsin med henne. Hans mamma städar hemma hos hennes mamma och där händer det att de träffas.
Med varandra kan Connell och Marianne vara sig själva och behöver inte förställa sig. De inleder en sexuell relation som de inte berättar om för någon. I deras egen lilla sfär slutar vissa maktstrukturer att existera medan andra gör sig gällande.
När de senare båda två hamnar på universitetet i Dublin blir rollerna ombytta. Marianne är den som smälter in och är socialt framgångsrik. Connell känner sig ensam och malplacerad. Även när de inte längre är ett par finns det hos dem båda ett ömsesidigt beroende av den andra.
Diskussionsvänlig
En intressant studie i hur underliggande strukturer kan påverka ett förhållande, liksom upplevelser under uppväxten. Det finns mycket att diskutera och jag tror den skulle kunna vara en bra bokcirkelbok. Vad spelar sådant som klass, kön och förväntningar för roll och vad gör erfarenheter från våld och psykisk misshandel för våra relationer?
Precis som Sally Rooneys debut Samtal med vänner är Normal people en slags kärleksroman med intellektuella ambitioner. Men den här är bättre. Här finns det mer intressanta, underliggande frågor. På svenska heter boken Normala människor.