Nordwand

Nordwand. North Face. Nordväggen. Dessa bokstäver genljuder fruktat bland alpinister, fullt i klass med Mount Everest och K2.

Språk: Tyska Svenska Norska Danska Finska
Publiceringsår: 2009
Låna

Har man lyckats bestiga Eiger i de schweiziska Bernalperna från nordsidan, åtnjuter man en självklar status i alpinistkretsar.

De extraordinära förhållandena som här råder, med hastiga väderomslag i kombination med ständiga laviner och stenras innebär en utmaning värd namnet även för den erfarne bergsbestigaren.

Baserad på en verklig historia

I filmen, med verklighetsbakgrund, får vi följa de båda tyska alpinisterna Andreas Hinterstoisser och Toni Kurz. Deras strävan att bli de första att bestiga det 3 970 meter höga berget från nordsidan följs med stort intresse, inte minst från medias sida, påverkad av den välbekanta nationalistiska anda som rådde vid denna tid.

Dramat kryddas också med en kärlekshistoria, men filmens behållning är de hisnande scenerna från bergväggen och det kan här vara på sin plats att utfärda en nagelbitar-varning!

Själv blev jag fascinerad av detta ämne och ville ta reda på mera. Jag stötte då på Heinrich Harrers bok Den vita spindeln från 1960. En lämplig inkörsport till den särskilda nimbus och mytbildning som omger Eiger.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Olle Öhman den 12 maj 2010