Noragami: stray god

Utan att riktigt veta varför ringer Hiyori numret på toaväggen. Den som svarar är Yato, en gud som gärna hjälper till - för en liten kostnad. En helt ny värld öppnar sig.

Av: Adachi, Toka
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2014
Låna

Hiyori ser först inte numret på toalettbåsets vägg. Det är som om det dyker upp från ingenstans, när hon behöver det som mest. ”Yato open for business. I will solve all your problems.”  Hiyori ringer numret, utan att riktigt veta varför.

Långt från den stora drömmen

Yato är en gud. Hans högsta önskan är att ha miljontals dyrkare. Dessvärre råkar han vara hemlös och har varken helgedom eller några dyrkare. Men han har kommit på det perfekta systemet.

För en liten ersättning utför han nästan vilken tjänst som helst. Behöver du hjälp med en vattenläcka? Ring Yato. Har din katt sprungit bort? Ring Yato. Det kostar bara 5 yen (39 öre).

Han är med andra ord långt ifrån sin dröm.

En själ som lossnar

En helt ny värld öppnar sig för Hiyori efter hennes möte med Yato. Efter att ha blivit påkörd av en bil, och nästan dött, har Hiyoris själ en tendens att lossna från hennes kropp. Då existerar hon mellan de levandes och de dödas värld.

Tyvärr kan hon inte kontrollera när hennes själ ska lämna kroppen, vilket gör att hon ofta faller ihop medvetslös. Då är det tur att Yato kan hjälpa, mot en liten ersättning förstås.

Roligt, spännande och lite sorgligt

Toka Adachis manga Noragami blandar humor, spänning och det övernaturliga. Även om Yato drivs av önskan att köpa en helgedom och ha många som dyrkar honom, är han en god person. Det är både sorgligt och underhållande att se honom göra skitgöra för så lite, när allt han vill är att bli ihågkommen. Eftersom han inte har en helgedom med sitt namn glömmer folk bort honom efter att han hjälpt dem, tills de behöver hans hjälp igen.

Läs också

  1. Cells at work!

    Av: Shimizu, Akane Tipsat av: Elina Vikström

    Akane Shimizu uses humor and action to show how the body works in this fun and inventive manga series for adults and older teens.