Nomadplaneten

En trovärdig och realistisk berättelse om en märkvärdig resa i kosmos. I förhoppning om att ena en söndrad värld beger sig en rymdexpedition till en besökande planet utan eget solsystem.

I början av 2100-talet plågas världen av skenande klimatkatastrof, ekonomisk tillbakagång och krig. Ett ljus tänds när amatörastronomer upptäcker en ny stjärna på himlen. Det visar sig vara en nomadplanet, en planet som saknar en egen stjärna och rör sig ensam genom universum.

Ett nytt hopp för mänskligheten

En internationell expedition organiseras för att genskjuta den besökande planeten under dess färd genom solsystemet, innan den återigen försvinner ut i världsrymden. Detta är den första bemannade rymdfärden som skett på 60 år och mångas förhoppning är att den ska bli något att enas kring i en splittrad värld.

Med på färden är Jonathan Othiambo, en svensk-kenyansk astrofysiker. I sista minuten får han ersätta en tidigare medlem av expeditionen som avslöjats med att ha kopplingar till en terroristgrupp. Som ny i gruppen upptäcker han allt eftersom att det finns dolda rivaliteter bland expeditionsdeltagarna.

Jonathan bär också själv på hemligheter och undertryckta minnen, som kommer upp till ytan under resan. När expeditionen landstiger visar sig den främmande himlakroppen vara både mer fantastisk och mer hotfull än vad någon kunnat ana.

Trovärdigt om både teknik och relationer

Emanuel Blume ställer berättelsen på en trovärdig grund med realistiska skildringar av såväl teknik och vetenskap som psykologi och mänskliga relationer.

Under resans gång rör vi oss från det kända på Jorden och ombord på rymdfarkosten, till det okända under nomadplanetens yta. Kontrasten däremellan skapar en tilltagande känsla av förundran. Samtidigt stiger spänningen då konflikter ställs på sin spets och expeditionens medlemmar måste kämpa för sin överlevnad.

Nomadplaneten är en berättelse om en resa och ett mysterium. Precis som i verkligheten får vi inga slutgiltiga svar, men den som följer med får nya frågor och perspektiv.

Våra texter

  1. Ursula K Le Guin (1929-2018)

    Artikel Skrivet av: Terje Nordin

    Ursula K Le Guin var en av 1900-talets stora författare inom fantasy och science fiction. Hon är känd för böckerna om Övärlden, Mörkrets vänstra hand, Där världen kallas skog och Shevek.

  2. Arrival

    Tips Av: Chiang, Ted Tipsat av: Terje Nordin

    En novellsamling som förutom novellen bakom filmmanuset till Arrival innehåller fler fascinerande berättelser av Ted Chiang, skrivna med ett både enkelt och medryckande språk.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Terje Nordin den 20 juni 2017