Nobelprisens historia

Den 10 december varje år riktas världens blickar och intresse mot Sverige. Det är dags för Nobelprisutdelningen. Här berättar vi om bakgrunden till Nobelpriset.

Nobelpriset https://www.nobelprize.org/
Alla känner väl till att Alfred Nobel är upphovsman till priset, men vem var han egentligen?
 
Alfred Nobel föddes i Stockholm den 21 oktober 1833. Tillsammans med sina bröder fick han en förstklassig utbildning, och redan som 17-åring talade han fem språk. Han gjorde också tidigt ett antal studieresor till USA och Frankrike. Hans far var uppfinnare och ingenjör, och Alfred Nobel arbetade i faderns industri, där de tillsammans experimenterade med olika sprängämnen.
 

Allvarliga olyckor

Nitroglycerin var vid denna tidpunkt ett populärt sprängämne, på grund av dess imponerande sprängverkan. Tyvärr är det också väldigt instabilt, och allvarliga olyckor skedde ofta. I en olycka på Nobels fabrik dödades fem personer och en av dem var Alfreds Nobels yngre bror Emil.
 
Ett viktigt och svårlöst problem var därför hur nitroglycerin skulle kunna hanteras på ett säkert sätt. Alfred Nobel lyckades, efter en hel del motgångar, lösa detta problem genom att utveckla dynamiten. Med denna upptäckt byggde han sedan ett framgångsrikt världsimperium.
 

Testamentet

Alfred Nobel lär ha sagt att ärvda förmögenheter bara var en olycka som medverkade till människosläktets försoffning. Han såg dock till att befria sina egna släktingar från denna "olycka".
 
Den 10 december 1896 dog Alfred Nobel, förmögen och ensam. När hans testamente öppnades blev det stor uppståndelse. Större delen av hans tillgångar skulle tillfalla en fond vars avkastning skulle bekosta prisbelöningar "åt dem, som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta". Fysik, kemi, fysiologi/medicin, fred och litteratur var hans utvalda prisområden.
 
Alfred Nobels önskan att fredspriset skulle utdelas i Oslo av norska stortinget var anmärkningsvärd, då detta var en tid då unionen mellan Sverige och Norge var ifrågasatt. Stockholm fick det bli till slut. Testamentets tydliga markering att inget avseende skulle fästas vid pristagarnas nationalitet var också ifrågasatt, inte minst av dåvarande kungen Oskar II.
 

Ännu ett pris

Ett sjätte Nobelpris tillkom 1968 på initiativ av Riksbanken i samband med dess 300-årsjubileum. Nobelstiftelsen godkände "Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne" och Vetenskapsakademien åtog sig att utse även dessa pristagare. Själva prissumman, samma summa som för de övriga Nobelprisen, finansieras dock av Riksbanken. Nobelstiftelsen har efter detta fattat ett principbeslut att det inte blir pris i fler ämnen.
 

Några minnesvärda nobelpristagare

Albert Einstein, en av de mest berömda vetenskapsmännen någonsin, fick Nobelpriset i fysik 1921. Han fick det inte för relativitetsteorin, men för sina arbeten om den fotoelektriska effekten. Hela prissumman gav han dock till sin före detta hustru Mileva. Hon hade gått med på skilsmässa ett antal år tidigare endast efter överenskommelsen att hon skulle få pengarna när, inte om, han skulle få Nobelpriset. Hon var liksom många i sin samtid, övertygad om att Albert Einstein förr eller senare skulle belönas med Nobelpriset. Vad han själv tyckte om affären kan vi bara spekulera om, men allt är ju relativt.
 
Marie Curie är den enda som fått Nobelpriset i både fysik och kemi. Fysikpriset delade hon med maken Pierre Curie och Henri Becquerel 1903 för arbetet med radioaktivitet. Nobelpriset i kemi fick Marie Curie ensam 1911 för att ha framställt rent radium. Hon tillhör också den familj som fått flest Nobelpris då även dottern Irène Joliot-Curie fick kemipriset med sin make 1935.
 
Winston Churchill fick 1953 års Nobelpris i litteratur. Han var besviken att det inte var fredspriset han fick och skickade sin fru till Stockholm för att ta emot priset. När hon kom tillbaka till London med prischecken lär han dock ha sagt: "£ 12 100 free of tax. Not so bad".
 

Svenska pristagare

FN:s svenske generalsekreterare Dag Hammarskjöld tilldelades 1961 fredspriset postumt. Han hade tidigare under året omkommit i en flygplanskrasch under oklara omständigheter. Som generalsekreterare i FN (1953–1961) hade Hammarskjöld spelat en mycket aktiv roll i konflikterna som pågick. Hans "tysta diplomati" vann stor respekt.
 
Dopaminets upptäckare, neuroforskaren Arvid Carlsson, belönades med Nobelpriset i medicin 2000. Kunskaperna om dopaminets betydelse har kunnat användas för behandling av bland annat parkinson och schizofreni.
 
Selma Lagerlöf (1858-1940) vann litteraturpriset 1909. Denna författare hade då skrivit Gösta Berlings saga, Herr Arnes penningar och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, men många av hennes mästerverk kom senare.
 
Andra svenska litteraturpristagare är Verner von Heidenstam (1916), Erik Axel Karlfeldt (1931), Pär Lagerkvist (1951), Eyvind Johnson och Harry Martinson (delade priset 1974).
 

Dödsdagen blev en festdag

Prisutdelningen sker under högtidliga former på Alfred Nobels dödsdag den 10 december varje år. Under den efterföljande Nobelbanketten i Stockholms Stadshus bjuds pristagare och andra gäster på noggrant utvald mat och dryck. Bara dukningen dagen innan sysselsätter tjugo personer i fem timmar.

Text: Victoria Edman, GrubbebiblioteketNobelfesten
Nobelfesten : moderna recept från klassiska menyer. Boken som hjälper dig att bjuda på Nobelmiddag hemma.

Ett urval av Nobelmenyerna presenteras här tillsammans med anekdoter kring Alfred Nobel och hans liv. Vinförslag och dukningstips erbjuds också.

Vad sägs om 1994 års meny: Ankbröstrullader på salladsbädd, kalvfilé med svamp, spenat och tomat och Nobelglassparfait.

Recepten i boken är beräknade för sex personer. Bon apétit!

 1. Nobelfesten

  Undertitel: moderna recept från klassiska menyer
  Språk:
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Matlagning
  Finns som: Bok
 2. Alfred Nobel

  Undertitel: mannen, verket, samtiden
  Av: Strandh, Sigvard
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1983
  Klassifikation: Matematik
  Finns som: Bok
 3. Churchill

  Undertitel: visionären, statsmannen, historikern
  Av: Lukacs, John
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 4. Dag Hammarskjöld

  Undertitel: den förste moderne svensken
  Av: Svegfors, Mats
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 5. Einstein

  Undertitel: tänkaren och fysikern
  Av: Balibar, Françoise
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1995
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 6. Marie Curie och radium

  Av: Parker, Steve
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok

Livet för nybörjare

Av: Mrożek, Sławomir Tipsat av: Hans Millgård

Kan det löna sig att anmäla sitt intresse för ett nobelpris? Knappast. Men i fantasins och böckernas värld är allt möjligt.

Den allmänna relativitetsteorin fyller 100 år

Skrivet av: Anonym

Albert Einstein har blivit en symbol för det rena intellektet och de flesta av oss känner igen porträtten av honom. I december 1915 publicerades hans allmänna relativitetsteori, som förändrade hur vi ser på världen.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Victoria Edman den 9 december 2007