Nio böcker om vår samtid

Vår gästskribent Anton Johansson gör här ett nedslag i vår samtid och tipsar om böcker som vi kan läsa för att få en bättre förståelse för vad som händer runt omkring oss.

En gammal tv från 1950-talet
Någonting som kan vara intressant är att titta tillbaka på olika årtionden och se vad som då speglade samhället i stort. På 1960-talet var revolution ett hett ämne och Stockholms universitets kårhus blev ockuperat av studenterna själva. 1980-talet kopplas ihop med kalla kriget och under 1950-talet blev de första tv-apparaterna vanliga i svenska hushåll. Vad är bra att veta om vårt samhälle idag och vad kommer att gå till historien? Här kommer en lista på nio olika böcker som berör högst aktuella områden i vår tid.

Livlig diskussion om feminism

Feminism diskuteras livligt bland oss just nu och en bok som påminner om varför vi gör detta är Det kallas manshat. I boken tar Carin Holmberg upp exempel efter exempel om kass jämställdhet i ett land som Sverige, som ändå ska utmärka sig som världsledande inom ämnet. Varför beskrivs kvinnliga chefer som manliga? Varför blir så många feminister kallade för manshatare? Carin Holmberg analyserar och kritiserar könsuppdelningen i denna hyllade bok.

Sanning och lögn på internet

När bedrägeri och manipulering är lättare nu än någonsin att använda sig av, så behöver vi en hjälpande hand. Hur vet vi att det som folk skriver på internet och delar i sociala medier är på riktigt? Hur ser vi att ett foto är äkta och inte falskt? Torsten Thurén och George Strachal arbetar på Stockholms universitet och har skrivit boken Källa: internet, en guide till hur du kan vara källkritisk på internet. Tack vare flera studier inom historia, samhällskunskap och politik hjälper boken dig att få en bättre uppfattning om hur du använder internet på bästa sätt.

Omslaget till boken Nyttiga människor av David Qviström
Att vara på flykt och vem som har vilket ansvar

David Qviström har under tio års tid rest runt jorden och försett oss med artiklar och böcker angående asylsökande och gömda flyktingar. Nyttiga människor ger dig en bredare helhetsbild när det kommer till migranternas, utrikespolitikens och olika räddningsorganisationers moderna historia. I vad som beskrivs som den värsta krisen i Europa sedan andra världskriget går författaren igenom vad Sverige har för ansvar. Han berättar också om vad som måste ske för att som flykting få korsa olika länders gränser och vilka förhållanden som migranterna faktiskt lever under.

Kan alla länder bli demokratier?

Ungefär 15 procent av alla länder i världen är väl fungerande demokratier enligt The Economists eget demokratiindex. Vi är övertygade om att demokrati är den rätta vägen att gå – eller? Joakim Ekman, Jonas Linde och Thomas Sedelius skriver i boken Demokratiseringsprocesser om varför demokrati fungerar bättre i vissa länder och om det verkligen är möjligt att alla länder i framtiden kan komma att bli demokratier. Hur mycket avgörs av ekonomi eller av kulturen i de olika länderna? Boken tar också upp demokratins motsats samt olika styren där emellan. Politik och internationella relationer är viktigare än någonsin idag och boken tar upp hur det kommer utvecklas i framtiden.

Ordning på ekonomin med Lyxfällan

Intresset för vår egen, vårt lands och till och med världens ekonomi har vuxit det senaste decenniet. Svenskarnas favoritprogram både 2007 och 2008 var Lyxfällan, ett program där Patrick Grimlund och Magnus Hedberg hjälper människor som inte kan kontrollera sin egen ekonomi. Samma radarpar har gett ut boken Mer klirr i kassan som ger dig tips i din privatekonomi så du kan ha råd med den där utlandsresan eller drömhuset som du alltid velat ha. Du lär dig att sätta upp ekonomiska mål, göra en plan och budget och hur du personligen kan spara så mycket som möjligt. Förklaringarna är välbeskrivna och med denna bok kommer du runt de vanliga fällorna som många fastnar i.

Omslaget till boken Sociala medier av Emil Holmström och Erik Wikberg
Navigera sociala medier på ett effektivt sätt

Att förstå hur sociala medier fungerar och hur du ska använda dem på rätt sätt är fundamentalt just nu. Kontakt med både människor och företag går mycket smidigare via dessa medier, där du även kan söka jobb och lätt få tips och fakta om saker du undrar över. Erik Wikberg och Emil Holmström hjälper dig i boken Sociala medier – en marknadsföringsbok att förstå dig på de olika sociala medierna som finns idag, samtidigt som de genom olika strategier visar hur du allra bäst använder dig av dem. Språket och dialogerna i dessa medier är svårt att förstå sig på till en början och där kommer boken också till stor användning. Kanske den mest talande boken för vår tid.

Miljöfrågor på ett djupare plan

Den globala uppvärmningen sätter djupare spår i vår värld för varje dag som går. I Vad är miljö och 100 andra jätteviktiga frågor tar Maria Wetterstrand och Gabriel Liljenström upp varför folk tror att klimathotet är en konspiration, hur man känner igen miljöaktivister och vad den totala kostnaden för en naturkatastrof faktiskt resulterar i. En lättsam och samtidigt informativ bok för dig som vill få lite bättre inblick i miljöfrågor. De diskuteras och analyseras här på ett bra sätt. Du lär dig också om hur du i din närmiljö kan påverka förbättringen för världens kamp mot de stora miljöproblemen.

Omslaget till boken Lean in av Sheryl Sandberg
Konkreta tips till icke-män med yrkeskarriärer

Hela grejen med att kvinnor satsar på karriär framför familj är tyvärr inte speciellt ny och chefsrollen är fortfarande väldigt mansdominerad. Sheryl Sandberg är operativ chef för Facebook och i sin bok Lean in beskriver hon med mycket fakta och en stor portion humor hur detta kommer sig. I boken tar hon också upp många egna exempel om hur hon själv har tacklat könsdiskriminering och haft svårt för att prioritera rätt i livet. Både misstag och framgångar analyseras och i en tid då många satsar hårt på karriären är boken väldigt precist och smart skriven.

Idrottens betydelse för oss och våra samhällen

Vårt intresse för idrott blomstrar och det är dessutom ett väldigt viktigt verktyg, inte bara för att få vår kropp att må bra, utan också för att integrera människor till samhället. I relativt små städer som Malmö, Sheffield och Rotterdam har idrotten dessutom stor betydelse för hela städernas ekonomi och därför blir idrotten idag viktigare än någonsin. Karin Book och Bo Carlsson jobbar båda med idrottsvetenskap och tar i boken Idrott och city-marketing upp flera exempel på hur vi i samhället påverkas av idrotten. För dig som vill ha en djupare inblick i detta så är den här boken en perfekt läsning.

Vi har de allra flesta, men tyvärr inte riktigt alla till utlån ännu, så du får gärna ge oss ett inköpsförslag om du vill läsa någon av böckerna som inte är med i listan här nedanför.

Text: Anton Johansson, student i mediekommunikation på Mittuniversitetet i Sundsvall
Foto: aleks49/Bigstock

 

 1. Det kallas manshat

  Undertitel: en bok om feminism
  Av: Holmberg, Carin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Könsrollsfrågor
  Finns som: Bok
 2. Källa: internet

  Undertitel: att bedöma information utifrån källkritiska principer
  Av: Thurén, Torsten
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Datornätverk|Datanät, datakommunikation
  Finns som: Bok
 3. Nyttiga människor

  Undertitel: en reportagebok om migranter, gränser och människosyn
  Av: Qviström, David
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Sociala frågor och socialpolitik
  Finns som: Bok
 4. Mer klirr i kassan

  Undertitel: expertråden som formtoppar din ekonomi
  Av: Grimlund, Patrick
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Privatekonomi
  Finns som: Bok
 5. Sociala medier

  Undertitel: en marknadsföringshandbok
  Av: Holmström, Emil
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Företagsekonomi
  Finns som: Bok
 6. Lean in

  Undertitel: kvinnor, karriär och viljan att satsa
  Av: Sandberg, Sheryl
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Företagsekonomi
  Finns som: Bok
 7. Idrott och city-marketing

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Sport, skolidrott, elitidrott, doping inom idrott, mm.
  Finns som: Bok

Internet filtreras för att passa dig

Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

Information på internet personanpassas allt mer och mycket av det du idag hittar via sökmotorer och den reklam du ser styrs av ditt tidigare beteende. Lär dig mer om begreppet filterbubblan i vår artikel.

Nelly Sachs satte ord på det ofattbara

Skrivet av: Hans Millgård

Nobelpristagaren Nelly Sachs kom som flykting till Sverige 1940. Sitt judiska arv och sina mörka erfarenheter bar hon sedan med sig genom livet. De kom att prägla hennes skrivande som utgörs av smärtsam, glödande poesi med hopp om försoning.

Lär dig mer om klimatförändringar

Skrivet av: Lars Karlsson

I november 2015 hade FN en stor klimatkonferens i Paris, som ledde fram till Parisavtalet. Här är vägledning för dig som söker kunskap om klimatförändringar.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anton Johansson den 14 mars 2016