Night film

När journalisten Scott McGrath får veta att dottern till en känd skräckfilmsregissör tagit sitt liv börjar han återigen nysta i ett ämne som några år tidigare fick honom att förlora allt.

Av: Pessl, Marisha
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2013
Låna

Stanislas Cordova är en mytomspunnen filmregissör. Han har inte setts på bild på flera decennier. Ingen vill någonsin prata om vad som försigått under filminspelningarna, som omges av alla möjliga rykten, och de flesta medverkande skådespelarna har i det närmaste gått under jorden.  

Utmanar det mänskliga psyket

Hans omtalade filmer från senare år kan bara ses av de invigda. Filmerna har rykte om sig att röra sig på gränsen, utmana det mänskliga psyket och i grunden förändra sina åskådare. Den som ser en Cordova-film kommer aldrig mer att bli densamma.

När Scott McGrath nås av informationen att regissörens dotter, Ashley Cordova, tagit sitt liv i ett övergivet hisschakt kan han inte låta bli att återigen göra efterforskningar om den undflyende regissören. Trots att hans liknande försök några år tidigare lämnade honom på botten, yrkesmässigt utfryst och med trovärdigheten förbrukad.

En intrig att fastna i

Scott McGrath blir besatt av att ta reda på vad som egentligen döljer sig bakom myten om Stanislas Cordova. Tillsammans med två ganska osannolika medhjälpare, Hopper och Nora, följer han i de knapphändiga spår som Ashley lämnat efter sig under sina sista dagar i livet. Sökandet för dem in i skuggorna, kanske rentav in i det gränsland som filmerna sägs utforska. 

Det är spännande och intelligent och huvudpersonerna rör sig i en värld som är svår att kliva ur. Marisha Pessl har komponerat en intrig som hela tiden fortsätter framåt och som ger samma tillfredställelse som att spela ett välgjort tv-spel.

Boken finns i svensk översättning under titeln Nattfilm. Till den engelska utgåvan finns en app som låser upp extra innehåll i form av bilder och ljudfiler.

The Goldfinch

Av: Tartt, Donna Tipsat av: Anna Sahlén

Theo Decker förlorar sin mamma vid en explosion på ett konstmuseum i denna mästerliga roman.

Sankta Psyko

Av: Theorin, Johan Tipsat av: Anna Sahlén

En riktigt bra och nervkittlande psykologisk thriller.