Neverworld

Tevethriller på bladvändande bokiska, ett spänningshantverk på hög nivå.

Av: Pessl, Marisha
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2018
Låna

Beatrice har varit i förlamande sorg i ett år. När hennes pojkvän Jim dog under mystiska omständigheter försvann hon inte bara in i den djupaste depression, samtidigt tappade hon kontakten med sina vänner från den fina privatskolan de gick på.

Främling med omöjligt budskap

Whitley, Cannon, Martha, Kipling, de som tillsammans med Beatrice och Jim hade varit det tajtaste kompisgäng man kunnat drömma om, försvann och lämnade Beatrice ensam med massvis av frågor. Som hur de kunde verka så oberörda av Jims död? Som varför de ljög för polisen om var de varit när Jim dog?

Beatrice åker mot bättre vetande till den årliga samlingen Wincroft, där det gamla kompisgänget varje år firade in sommaren. Just som Beatrice är på väg att ge upp och åka hem, ringer någon på dörren. En främling med ett omöjligt budskap, och hela gänget slängs in i en dags helvete, eller kanske ett års, eller kanske en hel livstids.

Bildrikt ordhantverk

Marisha Pessl har tidigare gjort väsen om sig med succéromanen Fördjupade studier i katastroffysik, och efterföljaren Nattfilm, båda för vuxen läsarskara. Denna, hennes första bok för unga-i-vuxenblivande, bygger upp spänning i kvadrat. Verkligheten vrids ut och in, sanningar stiger till ytan, och till och med de djupast dolda hemligheterna väller till slut ut i det öppna.

Detta är inte den mest välskrivna boken som finns att få tag i, snarare ett väldigt habilt hantverk. Marisha Pessl skriver otroligt bildrikt, så bildrikt att åtminstone jag har svårt att inte se scenerna framför mig, klippningen, nästan höra soundtracket.

Neverworld känns, kort och gott, som det något utbroderade manuset till en rätt bra Netflix-serie på en säsong med sisådär tio avsnitt. Så råkar det sig att bokens styrka också blir dess svaghet. För även om den gör mig till en nästan manisk bladvändare, så kan jag inte låta bli att tänka att jag hellre hade sett teveserien.

Som att se en serie

Vad är då kontentan? Neverworld finns inte (än, i alla fall) att se på television. Under tiden finns boken i ditt närmaste bibliotek, och den är ärligt talat hur spännande som helst! Är du som jag upptäcker du inte hur sent det blivit innan du läst klart boken, och då börjar det snart bli tid för frukost.

Sätter du dig i soffan med lite lösgodis och något gott att dricka är det faktiskt nästan exakt som att se serien, fast innan den filmatiserades.

Våra texter

 1. Se serien, läs boken

  Artikel Skrivet av: Tommy Bildström

  Många omtalade och populära serier är baserade på böcker. De finns på biblioteket, är gratis att låna och faktiskt oftast bättre skriver Tommy Bildström och avslöjar sina absoluta favoriter.

 2. Fördjupade studier i katastroffysik

  Tips Av: Pessl, Marisha Tipsat av: Aina Gustavsson

  Vad är katastroffysik? Ordet finns inte i Svenska Akademiens ordlista men det gjorde mig så nyfiken att jag bara måste läsa boken.

 3. Kanske är det allt du behöver veta

  Tips Av: Lockhart, E Tipsat av: Andrea Ejelöv

  Cadence Sinclair är med om en olycka, men minns sedan inte vad som hände. Ingen i hennes familj vill prata om varför hon hamnade på sjukhus, men Cadence måste få veta sanningen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Emil Enbuska den 13 december 2018