Nefertiti – dödsboken

Egypten, 1300 år före vår tideräkning. Farao Akhenaton, världens mäktigaste man, genomför omvälvande förändringar i landet, och utmanar därmed de gamla maktstrukturerna. Missnöjet pyr vid hovet, och i provinserna hotar inbördeskrig.

Av: Drake, Nick
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2007
Låna
En praktfull fest ska anordnas för att blidka de upproriska, men en vecka innan festen försvinner drottning Nefertiti spårlöst. Den storartade festen som ska bekräfta faraos makt, hotar att få motsatt verkan.

Brottsutredaren Rahotep blir kallad till staden för att hitta drottningen. Intriger och maktspel gör utredningen till ett veritabelt minfält.
Bokens styrka är att den på ett intressant sätt berättar om förhållanden i en svunnen epok. Maktspelet kring farao, och den mycket känsliga utredningen kring Nefertitis försvinnande, är väl beskrivet, och boken är underhållande och medryckande.

Deckarintrigen är inte märkvärdig, men boken stannar kvar i minnet tack vare den sympatiske huvudpersonens upplevelser och tankar kring makt och maktlöshet. Brottsutredaren Rahotep och det övriga persongalleriet är väl beskrivet, liksom även miljöer från den yttersta lyx till det eländigaste armod.
Engelsmannen Nick Drake romandebuterar med denna berättelse. Enligt förlaget kommer fler böcker om brottsutredaren Rahotep.

Kejsaren

Av: Iggulden, Conn Tipsat av: Karin Gulliksson

Kejsaren är en serie av Conn Iggulden på fyra böcker. De handlar om Gajus Julius Ceasar men är inte helt historiskt korrekta, det är ju ändå ett skönlitterärt verk.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 3 januari 2008