Neandertalmänniskan

Nobelprisvinnaren Svante Pääbo berättar själv i denna bok om sitt livslånga intresse för människans tidiga historia.

Det började som för så många andra vetgiriga barn med ett brinnande intresse för Egyptens mumier. I vuxen ålder följde utbildningar inom olika medicinska fack, men intresset för vår förhistoria kittlade alltid någonstans i bakhuvudet. När sedan utbildningen skulle omsättas i yrkesliv och reda pengar valde Svante Pääbo att lyssna på sin inre röst - nystartad forskning om arvsmassa och DNA var ett osäkert men extremt lockande val.

Ett nytt forskningsfält

Ytterst små mängder DNA hade av andra forskare redan utvunnits ur 3000 år gamla egyptiska mumier, men skulle metoderna kunna förbättras så att mumiens DNA skulle kunna jämföras med vårt nutida?
Och kunde metoderna rentav skärpas till den grad att det skulle gå att undersöka det Svante Pääbo drömde om att göra - studera 50.000 år gammalt DNA från ben av neandertalmänniskor

I boken får vi följa Svante Pääbo med kollegor som bit för bit gräver sig ner i vår tidiga mänskliga historia som den berättas i vårt DNA. Det är en extremt facinerande tidsresa som läsaren får sig serverad. Boken är bitvis ganska faktatung, men ämnet höll i alla fall mitt intresse på topp rakt igenom.

  1. Mammutens återkomst

    Tips Av: Kornfeldt, Torill Tipsat av: Tommy Bildström

    Både att låta bli och att återskapa utrotade arter kräver ställningstagande i etiska frågor. Torill Kornfelt har intervjuat forskare som jobbar med gammalt dna och modern genteknik.

  2. Svaren på de stora frågorna

    Artikel Skrivet av: Maria Isberg

    Även de stora frågorna får sina svar på biblioteket. Här hittar du tips på läsning om universum, strängteori, livets och Homo sapiens ursprung.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 8 september 2023