Natten

Elie Wiesels lilla tunna bok Natten är en av de starkaste berättelserna om Förintelsen jag läst.

Av: Wiesel, Elie
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2019
Låna

Elie Wiesel var elva år när andra världskriget bröt ut. När han var 15 år transporterades han och hans familj till Auschwitz. Tillsammans med sin far genomlevde han det värsta och ofattbart grymma. Elie överlevde medan hans föräldrar och lillasyster dog tillsammans med tusen och åter tusen judar.

Den fasansfulla sanningen

I Natten skildrar han allt på ett på ett rakt och osentimentalt språk. Hur det hela började med kyrkväktaren Moishe, som mirakulöst överlevt en massavrättning och kommer tillbaka till den lilla staden. Han springer runt för att varna alla och berättar fasansfulla historier. Ingen tror honom och han blir klassad som tokig. Sen, sakta men säkert, växer historien fram och det visar sig att Moishe hade rätt. Sanningen var om möjligt ännu värre än vad någon hade kunnat föreställa sig.

Elie Wiesel ägnade hela sitt liv åt att berätta vad som hände under förintelsen och 1986 fick han Nobels fredspris. Natten kom ut första gången 1955. Den fick ett svalt mottagande men när den senare kom i nyöversättning och Oprah Winfrey intervjuade honom i amerikansk TV slog boken igenom. Hon menar att den är obligatorisk läsning för mänskligheten och jag är böjd att hålla med.

Våra texter

 1. Att minnas Förintelsen

  Artikel Skrivet av: Sara Johansson, Åsa Zetterström

  Det finns händelser i historien som aldrig får falla i glömska. Dit hör det systematiska folkmord som kallas Förintelsen. Den 27 januari är Förintelsens minnesdag.

 2. Maus

  Tips Av: Spiegelman, Art Tipsat av: Tommy Bildström

  En gripande skildring av Förintelsen och den första serieroman som vunnit Pulitzerpriset. Maus är en berättelse som verkligen utnyttjar serieformen, en läsupplevelse som alla borde ta del av.

 3. Flickan som älskade potatis

  Tips Av: Lagercrantz, Rose Tipsat av: Maude Westerlund

  En grym men också vemodigt vacker historia om tre judiska syskon som överlever förintelsen.

 4. Anne Franks dagbok

  Tips Av: Frank, Anne Tipsat av: Ingrid Magnusson

  En av världens mest kända dagböcker skrevs av en ung flicka. Hon hette Anne Frank och levde i Nederländerna under andra världskriget.