Nattbitchen

En surrealistisk roman om vad som händer när förväntningarna på föräldraskap inte infrias. Både mörk och rolig.

Nattbitchen handlar om en kvinna som satt sin karriär på paus för att vara hemma med sin tvååriga son, medan mannen jobbar och är borta veckor i sträck. Kvinnan går hemma med sonen och lider som de flesta småbarnsföräldrar av kronisk sömnbrist. Om nätterna väcks hon av sonen som gråter och gråter, och mannen han bara sover och sover.

Full av igenkänning

Men så börjar hon märka små tecken av förändring hos sig själv. Ett ovanligt hårigt födelsemärke och tänder som bli vassare än vanligt. Hon känner hur en svans börjar ta form. Hon blir Nattbitchen.

Ja, det här är en roman om en kvinna som förvandlas till en hund. Den handlar om moderskap och de maktstrukturer som finns i partnerrelationer, mer eller mindre synliga. Huvudpersonen känner att när hon blev mamma fråntogs hon sin mänsklighet, och kanske är det därför hon blir något djuriskt.

Det är en skildring av förväntningarna som finns på föräldraskapet och vad som händer när de inte infrias. Nattbitchen är full av igenkänning trots att historien i sig är surrealistisk.

Romanen är bitvis en ganska mörk historia, men den är ändå rolig och helt klart värd att läsa. Boken har redan blivit såld som film och det är skådespelaren Amy Adams som ska spela huvudrollen.

Fler tips

  1. Barnvagnsblues

    Av: Roxberg, Ester Tipsat av: Jenny Sandells

    En dragkamp mellan att anpassa sig till sin nya roll och att hitta tillbaka till sitt gamla jag. Agnes är en nybliven småbarnsförälder som inte trivs med uppoffringen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Veronika Hägglund den 8 juni 2022