Någon i din säng

En ung, framgångsrik författare med världen för sina fötter. På ytan är allt perfekt men inget är förstås vad det synes vara i den här skräckromanen.

Vid det här laget känner många till John Ajvide Lindqvist och hans böcker som gjort den svenska skräckberättelsen till något alldeles eget. Andreas Roman är en annan svensk författare som har skräcken som tema. Hans bok Mörkrädd, om David som inte kan vara ensam i mörkret, fick min skräck-o-meter att ge utslag i närheten av Stephen King.

Sofia lever ett ensligt liv

Någon i din säng är inte lika mardrömsframkallande, utan bredare och mer tankeväckande. Vi får möta Sofia, en storsäljande ung författare som är begåvad, vacker, omsvärmad och äger allt som kan köpas för pengar. Trots det lever hon ett ensligt liv. Varken familj eller nära vänner finns kring henne, och de som försöker närma sig stöter hon bort med sitt aviga sätt.

Den enda som hon inte kan skaka av sig är en gestalt som funnits med henne sen barndomen. När Sofia växte upp hade hennes föräldrar aldrig tid med henne. Ur hennes dröm om en riktig vän föddes en skuggvarelse, en låtsaskompis som höll henne sällskap under ensamma dagar och nätter. Nu när barndomen för länge sen är över vill Sofia att leken ska ta slut, men de mörka krafterna vill annorlunda.

Spännande och tänkvärd bok

Att ta ensamhet och längtan efter närhet som utgångspunkt för en skräckberättelse är ett bra grepp. Ensamhet i betydelsen ostördhet är något många drömmer om, men vi vill kunna bryta den när helst vi önskar. Ensamhet utan något skönjbart slut är istället en förbannelse. En ytterligare skärpning av ett fängelsestraff är ju att hamna i isolering, utan den minsta kontakt med andra.

Någon i din säng är en spännande bok med många tvära kast, men den ger också något att tänka på och bära med sig i vardagen. Hur långt skulle du själv vara beredd att gå för att ta dig ur en förlamande ensamhet?

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Sankta Psyko

Av: Theorin, Johan Tipsat av: Anna Sahlén

En riktigt bra och nervkittlande psykologisk thriller.

Lilla stjärna

Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Första riktiga sommardagen. Solen gassar från en klarblå himmel. I bakgrunden musik från en radio någonstans. Fågelkvitter. Enstaka bilar som passerar. Men jag fryser där jag sitter - inkapslad i det mörker som John Ajvide Lindqvist skapar med sin nya roman.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 3 november 2011