Närmare kommer vi inte

Både Jens och Edor är trötta på sig själva. En natt möts de under midnattssolen. En serieroman som skildrar hur både svårt och härligt det är att vara människa. Och kär.

Jens bor i Tromsö. Men när hans barndomskompis och kärlek Niklas blir ihop med Gunn orkar han inte stanna kvar. Han åker till sin morbror Torstein i Finnsnes över sommaren. 

Leva på gränsen

I Finnsnes bor också Edor, en ung kille som åker skateboard och är fylld av känslor. Han är ihop med Beate och hänger mycket med sin bästa kompis Cliff. Men det är som att Edor hela tiden måste utmana livet och leva på gränsen. För fem år sedan dog hans mamma och den sorgen river i honom. 

En natt när Jens har tagit sin motorcykel till macken stöter han på Edor. Edor vill få skjuts till kyrkogården. Både Jens och Edor ser hos varandra allt som de inte kan se hos sig själva. 

Närmare kommer vi inte är en fin kärlekshistoria och en inkännande berättelse om det fantastiska och det plågsamma i att vara kär. Det handlar också om vänskap, sexualitet och att bli vuxen. Om relationer med föräldrar, omgivningen och sig själv.

Värme och allvar

Det är en läsvärd serieroman, med lika delar värme och allvar, som jag tror att alla kan känna igen sig i. Anneli Furmarks illustrationer ger den perfekta känslan till Monika Steinholms berättelse. Anneli Furmarks sätt att teckna naturen och vad som händer mellan människor är mycket exakt.  

Fler tips

 1. Nattbarn

  Av: Gustavsson, Hanna Tipsat av: Anna Sahlén

  Ett perfekt tonårsporträtt av en kutryggig tjej som gillar hårdrock.

 2. Hjärnan darrar

  Av: Wiksten, Klara Tipsat av: Anna Sahlén

  En studie i medkänsla. 19 ömsinta porträtt av människor som inte har en given plats i framgångssamhället.

 3. Aldrig godnatt

  Av: Moodysson, Coco Tipsat av: Anna Sahlén

  Det är 1982 och Coco är tolv år. Tillsammans med sina kompisar systrarna Klara och Matilda startar hon ett band.

 4. Fiskarna i havet

  Av: Furmark, Anneli Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  Helen Larsson bläddrar i gamla dagböcker och minns tiden som ung sökande konststudent i början på 1990-talet.