När reglerna slutat gälla

När alla möjligheter är en givna och misslyckanden inte finns med i bilden, vad händer då när det otänkbara sker? 

I Ariel Levys narrativ över tillvaron finns inte föreställningen att saker inte kan bli som hon tänkt sig. Hon har kunnat ta för sig av livet och blivit en framgångsrik journalist som på flera plan fått det hon velat.

I självbiografin När reglerna slutat gäller beskriver hon vägen fram till de händelser som tar henne ur denna fåfänga uppfattning. Hon är otrogen, tvingas konstatera att hennes fru är alkoholist och förlorar sitt alltför tidigt födda barn. 

Ariel Levy skriver om sin bakgrund och sina erfarenheter och om hur hon hanterar sin livskris när den slår omkull henne med full kraft. Det är ett väl avvägt, bitvis sorgligt och personligt vittnesmål av en skicklig stilist, men jag skulle gärna ha sett att hon kopplade sin egen berättelse till ett större sammanhang. 

Våra texter

 1. Böcker som skildrar sorg efter en partner

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Sorgen är en del av livet men icke desto mindre något av det svåraste vi ställs inför. Förluster är unika och individuella, ändå finns det mycket som förenar. Här är tips på några böcker som sätter ord på förlusten av en livskamrat.

 2. Ingens mamma

  Tips Tipsat av: Anna Sahlén

  Tolv texter om att gå emot normen att skaffa barn.

 3. Dept of speculation

  Tips Av: Offill, Jenny Tipsat av: Anna Sahlén

  En blandning mellan poetisk tankebok och kortroman; om en relation och om rymden inuti en människa.

 4. Naturen

  Tips Av: Ringskog Ferrada-Noli, Caroline Tipsat av: Anna Sahlén

  Bit för bit läggs berättelsens pussel och avtäcker långsamt en tragisk förlust. I poetiska formuleringar speglas berättarjagets sorg.