När jorden stod stilla

Vetenskapsmannen Galileo Galileis observationer utmanar världsordningen.

Det här är en biografi om den italienske vetenskapsmannen Galileo Galilei som levde i Italien 1564-1642. Galileo intresserade sig för vetenskap och matematik i unga år. Han hade en stark tro att man genom observationer och mätningar kan förklara och förutse allt i vår fysiska omgivning.

Vänder blicken mot himlen

Galileos studier av materia som föll, roterade, pendlade et cetera ledde så småningom till att han riktade uppmärksamheten uppåt och utåt – mot stjärnhimlen. Ett nyligen presenterat "spionglas" fångade hans intresse, militären använda det för att spana på fiendens rörelser. Han införskaffade ett sådant och modifierade det för extra förstoringsgrad, sedan riktade han det mot stjärnhimmelen.

Resten är historia. Under en kort och intensiv period kan Galilei med sitt spionglas studera himlakropparnas rörelse, se månens kratrar och konstatera att vintergatans gråvita töcken egentligen är en ansamling av oändligt många lysande solar! Att jorden skulle finnas i centrum av allt detta kan helt enkelt inte stämma.

Press från kyrkan

Galileos observationer stämmer inte med bibelns utsagor. Katolska kyrkan inleder en process mot Galileo: "Säg att du har fel eller du döms som hädare till döden". En åldrande Galileo sätts under ohygglig press.

Den här boken är spännande, lärorik och lättläst, och har allt som en bra populärhistorisk bok ska innehålla.

Christopher Polhems testamente

Av: Lindgren, Michael Tipsat av: Mats Enarsson

Han var bondpojken som ville förändra Sverige och som verkligen gjorde skillnad med sina uppfinningar och konstruktioner.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 12 november 2015