Nämn inte de döda

När Christina Wahldén återkommer med en vuxendeckare gör hon det med ett tilltalande persongalleri.

Christina Wahldén är en etablerad svensk författare som tidigare skrivit flera vuxendeckare. De senaste åren har hon ägnat sig åt att skriva böcker för barn och unga men nu har hon äntligen skrivit en deckare för vuxna igen. 

Australiensiska slitningar

Jag har längtat eftersom jag tyckte mycket om de tidigare böckerna Till salu, Gå på vatten och Operation ormens huvud. Och jag hade höga förväntningar när jag började med denna.

Nämn inte de döda utspelar sig i Darwin, norra territoriet i Australien och handlar om Jess som är ny kriminalpolis där. I Darwin lever ursprungsbefolkningen och invandrarna, som den vita befolkningen kallas, nära varandra och klyftorna syns extremt tydligt vilket skapar slitningar.

Jess hör till ursprungsbefolkningen vilket gör henne till en utböling hos polisen samtidigt som hon tittas snett på av sin egen befolkning då de ofta, med rätta, misstror myndigheter. Jess får jobba med Bluey, en stor, vit, rödhårig medelålders man med rötter på Irland och ett stundtals hett temperament. Han gör lite som han vill.

Spännande miljöer

Jess och Blueys första utredning handlar om en kvinna som återfinns död på Mindil Beach. Kroppen hittas av Jess lägenhetskompis Greta, en tjej från Sverige som tagit sabbatsår för att jobba i Australien. Greta har flytt från ett trauma i Sverige som hon försöker bearbeta i ensamhet men chocken hon får av att hitta den döda kvinnan gör traumat än mer närvarande.

Det här är en väldigt bra bok. Dels för att den utspelar sig på ett så annorlunda ställe med miljöer som jag aldrig upplevt men även för att persongalleriet är så tilltalande och levande. Jag gillar verkligen alla karaktärer trots deras fel och brister och historien engagerar mig verkligen.

Fler tips

 1. Fladdermusmannen

  Av: Nesbø, Jo Tipsat av: Anna Sahlén

  En ung norska hittas mördad och mordutredningen kryper inpå livet på poliserna.

 2. Mörk kust

  Av: Temple, Peter Tipsat av: Ing-Britt Olofsson

  Ännu en bra deckare om en ensamstående, desillusionerad polis, som löser mordgåtor och lyssnar på klassisk musik.

 3. Hetta

  Av: Harper, Jane Tipsat av: Anna Sahlén

  Efter månader av torka går människorna på knäna i Kiewarra. Frågan är om det gjorde Luke Hadler så desperat att han tog livet av sin familj.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helen Forsberg den 29 september 2020