My year of rest and relaxation

När tillvaron känns svårhanterlig och obegriplig, hur skulle det vara att bara sova sig bort? Inte helt problemfritt visar det sig.

Huvudpersonen i My year of rest and relaxation bestämmer sig för att ägna ett helt år till att gå i ide och sova sig igenom tillvaron. Hon får kontakt med en psykiatriker som förser henne med en uppsjö lugnande medel och sömntabletter.

Tabletter och VHS-filmer

Hon ordnar så att allt praktiskt sköts automatiskt. Hennes vän Reva hänger sig envist kvar, trots att hon blir avfärdad och ganska illa behandlad. Det finns något med Revas situation och irriterande sätt som gör att huvudpersonen inte släpper taget. Trygghet hittar hon också i tanken på tabletter och i 1990-talsfilmer på VHS. 

Först löper det på ganska problemfritt. Hon dåsar bort det mesta av tiden, utom när hon sömngångaraktigt tar sig till närbutiken för att köpa kaffe. Men efter ett halvår börjar hennes sovande jag göra saker på egen hand. Och trots tabletterna drabbas hon av sömnlöshet. 

Humor och obehag

Ottessa Moshfegh har tidigare skrivit Eileen om en kvinna som lever i klaustrofobisk tillvaro. Novellsamlingen Homesick for another world, som inte är översatt till svenska, är tätt befolkad med karaktärer som inte stryker medhårs. Om de har bisarra vanor eller depraverade tankar ligger i betraktarens öga. 

My year of rest and relaxation är en är intressant och läsvärd satir över samtiden, över vår konsumtion, vår fixering vid yta, konstvärlden, kvinnorollen och undertryckta känslor. Huvudpersonens brytning med tillvaron kan läsas som ett sätt att förhålla sig till en osund och ohållbar värld. Det finns en humor och en nerv i Otessa Mosfeghs sätt att skriva som gör att jag inte kan värja mig, trots att jag känner ett slags motstånd mot hennes karaktärer och berättelser. 

På svenska heter boken Ett år av vila och avkoppling

fler tips

 1. Eileen

  Av: Moshfegh, Ottessa Tipsat av: Anna Sahlén

  En mörk berättelse om en ung kvinna som plötsligt får chansen att lämna sin klaustrofobiska tillvaro.

 2. The idiot

  Av: Batuman, Elif Tipsat av: Anna Sahlén

  Selin upplever tillvaron framför allt genom böcker hon läst. Hennes sätt att närma sig en relation sker också i textform, vilket inte är oproblematiskt.

 3. The bell jar

  Av: Plath, Sylvia Tipsat av: Anna Sahlén

  Esther Greenwood är en begåvad ung kvinna som insjuknar i depression. Hennes stympade tillvaro skildras plågsamt väl.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 17 februari 2020