Mrs Sinclairs resväska

Jag är svag för fina bokomslag, så när jag såg denna bok fanns ingen tvekan – jag bara måste läsa den! Ibland är innehållet sämre än bokomslaget eller tvärtom, i detta fall tycker jag nog att boken levde upp till förväntningarna.

Roberta arbetar i en bokhandel i Oxford då hon en dag hittar ett brev i en bok som tillhört hennes farmor Dorothy. Brevet är från Dorothys avlidne make, Jan Pietrykowski, en polsk pilot som farmodern träffade under andra världskriget.

En hemlighet i familjen

I brevet skriver Jan att han inte kan förlåta Dorothy för vad hon gjort mot ett barn, och mot modern till barnet som nämns i brevet. Han skriver också att de inte längre kan vara vänner.

Roberta förstår att farmoderns bakgrund döljer en historia som aldrig förr kommit fram i ljuset. Vad är det för barn Jan skriver om i brevet? Var modern aldrig gift med den polske piloten, vars efternamn hon bär? Brevet är dessutom daterat efter makens förmodade död.

Roberta känner att hon måste få klarhet i detta mysterium innan den nu 109-åriga farmodern dör.

Vi får följa Robertas trassliga privatliv och arbete i bokhandeln parallellt med att historien om farmoderns liv i andra världskrigets skugga rullas upp. Kommer Roberta att få svar på sina frågor?

Dora Bruder

Av: Modiano, Patrick Tipsat av: Anna Sahlén

En notis om en försvunnen flicka får författaren att söka efter hennes historia.

Desirada

Av: Condé, Maryse Tipsat av: Petra Mörtvik

Trots mörka teman är denna roman en fantastisk resa genom tre generationer kvinnors liv på tre kontinenter.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åza Sjöstam den 17 december 2014