Montaillou

Montaillou är en monografi över en liten by vid den franska sidan av Pyrenéerna, som var hårt ansatt av inkvisitionen.

Av: Le Roy Ladurie, Emmanuel
Språk: Svenska
Publiceringsår: 1980
Låna

Boken beskriver livet i den franska medeltida byn Montaillou och är skriven av Emmanuel Le Roy Ladurie. Han var professor och historiker vid Collège de France i Paris och har undersökt den katolska kyrkans inkvisitionsprotokoll.

Samlade bevis mot en hel by

Biskop Jacques Fournier hade som uppgift att avslöja och straffa katarerna. De var en kristen rörelse som tog avstånd från kardinalerna och påven och som dessutom inte betalade tionde. När Biskop Jacques, som senare också blev påve, gjorde sin inkvisition sparade han förhören. De har gett en unik inblick i böndernas vardagsliv i den lilla byn. 

Inkvisitionen var grundlig och boken ger en inblick i kärlekslivet hos den medeltida byns invånare, nästan som en medeltida motsvarighet till en dokusåpa. Boken var också startskottet för den så kallade mikrohistoriska forskningen.

Mänsklig vittnesbörd

Historieforskningen, som haft en tendens att röra sig kring kungar och krig, fick i Emmanuel Le Roy Laduries forskning en inriktning mot vardagslivet och den lilla människan. Värt att notera är också att kvinnor och barn, som också jobbade som herdar, har getts relativt stort utrymme i boken.

Boken är alltså inte bara ett historiskt dokument utan bär också en mänsklig vittnesbörd på samma sätt som Svetlana Aleksijevitjis böcker. 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 3 januari 2017