Monster i terapi

En genreöverskridande bok som möter litteraturens mest kända monster. Humor blandas med mörker och psykologi med populärkultur.

En psykolog i Stockholm har försvunnit och på hennes kontor hittas en mängd olika dokument som varit behövliga för ett bokprojekt. I projektet har hon intervjuat kända viktorianska skräckikoner som Dr Jekyll, Carmilla, Frankensteins monster och Dorian Grey.

Humor och självreflektion

Boken utgörs av dessa dokument: intervjuer med kladdiga anteckningar i marginalerna, personprofiler och mycket mer. I denna psykologs försök att hjälpa dessa skräckens ikoner brottas hon med sina egna hjärnspöken och reflekterar mycket över livet och vad som hänt som gjort att hon själv blivit som hon är idag.

Författarna till denna bok, Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg, har tagit sig an och skrivit denna genreöverskridande bok. Det är underhållande när denna psykolog samtalar med, analyserar och till viss del hjälper dessa viktorianska skräckikoner. Att boken utspelar sig i modern tid gör att vi får se dessa monster reagera på moderniteter, vilket får mig att le och fnissa. Dr Jekyll som blir väldigt fascinerad av ett glasögonfodral av plast är bara ett exempel. Men med humorn kommer också ett mörker.

Denna bok var riktigt kul och intressant att läsa. Det är roligt att se hur Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg porträtterat dessa olika monster, vilket jag tycker att de har gjort på ett fantastiskt sätt. Det märks att de har god kunskap om psykologi, skräcklitteratur och dess karaktärer.

Rik på detaljer

Trots att boken är uppbyggd på bara intervjuer så är den rik på detaljer och känsla. Jag kan riktigt se personerna framför mig agera och röra sig i psykologens rum, framför kameran. Frågor som ställs är: Vad klassas som monster? Finns det verkligen monster? Eller har vi alla ett monster inom oss?

Tycker du om gamla skräckisar, psykologi och populärkultur så kommer du gilla denna bok. Jag hade svårt att släppa den när jag väl börjat läsa.

Våra texter

 1. Helena Dahlgrens behov av skräck

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Helena Dahlgren ser sig själv som en stereotyp fiktionsnörd. Försiktig i det verkliga livet men förtjust i äventyr, skräck och andra stora känslor så länge de håller sig till fiktionen.

 2. Färjan

  Tips Av: Strandberg, Mats Tipsat av: Anna Sahlén

  Det blir en blodig natt på färjan Baltic Charisma under färden över Östersjön.

 3. Psykologen som älskar att skriva

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Jenny Jägerfeld vill beröra. Hon samlar på känslor och försöker kapsla in dem för att sedan skriva ned dem. Hennes senaste bok, om Maja och hennes föräldrar, är både rolig, sorglig och spännande.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Moa Strömberg den 22 juni 2020