Momo eller Kampen om tiden

När de gråa herrarna kommer till staden och lurar med folk i Tidssparkassan är Momo den enda som kan stå emot. Läs en fin klassiker om betydelsen av fantasi och drömmar i människors liv.

Den mystiska flickan Momo bor i amfiteatern utanför staden. Ingen vet var hon kommer ifrån, men hon blir snabbt en del av samhället. Med sin unika gåva hjälper hon sina vänner och alla som ber om det. Även bittra fiender blir sams när de har pratat med Momo och barnen har aldrig kommit på så roliga lekar som när hon är med.

De gråa herrarna kommer

Snart hotas de lyckliga dagarna. Gråa herrar med plommonstop, portföljer och cigarrer börjar synas i staden. De jobbar för Tidssparkassan och ska hjälpa människorna i staden att spara tid. Med lömska metoder luras folk att gå med i Tidssparkassan och sedan är de fast.

De vuxna blir sura, stressade och olyckliga när de gråa herrarna fått makt över dem. Endast Momo och några av hennes vänner förstår att något är väldigt fel. Snart inser Momo att hon är den enda som kan stå upp emot de gråa herrarna. Men hur ska hon göra det?

Det här är en fin klassiker som tar upp ämnen som är aktuella än idag, om hur viktigt det är med fantasi och drömmar. Det är lätt att känna igen sig i de gråa herrarnas stad där ingen har tid med något annat än sitt jobb och inte har tid att ha roligt. Momo visar också att du inte behöver vara stor och stark för att förändra saker till det bättre.

Tidväktaren

Av: Winterson, Jeanette Tipsat av: Karolina Nyström

Det händer mystiska saker i världen. Väldiga tidstornados drar med sig allt från människor till hus. Något som brukar hålla ordning på tiden saknas – och elvaåriga Silver bestämmer sig för att hinna först i jakten efter det.

Tipsat av: Andrea Ejelöv den 14 maj 2014