Modet att inte blunda

Viljan att stå upp för andra är stark hos många av oss, men hur agerar vi i skarpa situationer? Vår krönikör har två skilda exempel på civilkurage.

I skrivande stund är det civilkuragets dag. En dag då vi påminns om vikten av att agera när något är fel. Jag tänker på människor som har modet att säga ifrån, stå upp för allas rättigheter och visa medmänsklighet. Allt detta gör de, trots de konsekvenser som deras agerande kan medföra. När jag hör ordet civilkurage så dyker flera olika namn upp i mitt huvud: Sophie Scholl, Raoul Wallenberg, Oskar Schindler, Edward Snowden, Malala Yousafzai. Vi tänker på dem som berömda människor, som personer som gjort enorm skillnad. Men egentligen är och var de helt vanliga människor, som du och jag. Det tycker jag är inspirerande och visar att alla kan göra skillnad.

Den tyska filmen Kriegerin hade premiär 2011. Den handlar om en ung tjej som är med i en nynazistisk grupp. En av filmens scener etsade sig fast i mitt minne, den där gänget kliver på ett tåg. Bland resenärerna finns ett par med asiatiskt ursprung. Nynazisterna börjar trakassera paret och vräker ur sig skällsord. Ganska snart urartar det hela till ren misshandel.

I detta fruktansvärda kaos sitter andra tågresenärer och ser på. Ingen gör någonting. Det kommer inte ens någon konduktör. Parets rop på hjälp och ångestfyllda skrik drunknar i slagen och sparkarna från gänget. Det gör ont att se, ja det var knappt att jag orkade titta.

Jag har tänkt på hur jag själv skulle ha reagerat i filmens situation. Tänk om jag fått en chans att ändra handlingen, om jag tagit mig in i manuset och blivit en av dessa karaktärer i bakgrunden. En statist. Jag hade självklart velat markera och ställa mig på parets sida, men hade jag vågat? Hade jag sprungit iväg, letat rätt på en konduktör? Hade jag ringt 112? Hade jag försökt rycka upp andra resenärer ur deras likgiltighet, väckt engagemanget hos dem och funnit styrka i vårt gemensamma ställningstagande? Hade jag utsatt mig för risken att gänget skulle ge sig på mig också? Eller hade jag fastfrusen i chock låtit rädslan göra mig till en passiv åskådare? Det är en sak att tycka något och en helt annan sak att omsätta det till handling.

Jag har personliga erfarenheter av vad civilkurage kan betyda. Olika perioder av min grundskoletid präglades av mobbing. De flesta omkring mig var passiva åskådare – både elever och personal. Det var inte många som valde att gripa in till mitt försvar, snarare ställde de sig ofta på mobbarnas sida.

Foto: Keira Burton, Pexels
Mitt i detta lidande hade jag en fantastisk vän, som fortfarande är min vän. En dag någon gång under lågstadiet lurade min mobbare och hennes anhängare in mig under en rutschkana. Där tänkte de utsätta mig för trakasserier, men min vän såg vad som hände och hon sprang efter en lärare som så småningom kom. En enkel handling som betydde, och fortfarande betyder, så mycket. Den gjorde skillnad i mitt liv, om så bara för en dag. Jag var inte ensam. Någon såg mig. Någon brydde sig. Någon markerade. Det är så det alltid borde vara.

"Det enda som krävs för att ondskan ska triumfera är att de goda inte gör något alls", är ett känt citat. Ett annat är "What we do in life echoes in eternity", från filmen Gladiator. Min egen tolkning av det citatet är denna: vi får för evigt leva med konsekvenserna av våra handlingar. Kommer vi ha dåligt samvete eller kommer vi vara stolta över att vi var medmänniskor? Det är upp till oss själva att styra över. Varje dag.

Böcker och filmer på temat

 1. Jag är Malala

  Undertitel: flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna
  Av: Yousafzai, Malala
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Kvinnor inom utbildning
  Finns som: Bok
 2. Sophie Scholl

  Undertitel: die letzten Tage
  Språk:
  Tyska Svenska Norska Danska Finska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Tysk film och tv
  Finns som: DVD
 3. Schindler's list

  Språk:
  Engelska Svenska Flerspråkigt verk
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 4. Kriegerin

  Undertitel: Krigaren
  Språk:
  Tyska Engelska Svenska Finska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Tysk film och tv
  Finns som: DVD
 5. Det står ett rum här och väntar på dig

  Undertitel: berättelsen om Raoul Wallenberg
  Av: Carlberg, Ingrid
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Historia, geografi och historiska hjälpvetenskaper
  Finns som: Bok

Våra texter

 1. Pussy Riot vittnar om fängelset

  Skrivet av: Maria Söderberg

  På lördag den 17 november framträder Maria Aljochina, känd från Pussy riot, i Umeå. Maria Söderberg, som kommer att samtala med henne på Vävenscenen, har skrivit en krönika om aktivisten och konstnären.

 2. "Jag kan förändra min värld genom ord"

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Det är inte lätt att vara mörk kvinna i landet Excel. Men poesin har varit ett sätt att ta tillbaka makten för spoken word-poeten Faiza Issa Aden Farah.

 3. Hans Fallada: författare under påverkan

  Skrivet av: Magnus Kronlund

  Magnus Kronlund skriver om ett författarskap som lyfts på nytt, vars inspirerade texter är svåra att värja sig emot men som också ger en märklig upplevelse med en obehaglig eftersmak.

 4. Popmusik lär oss om samtiden

  Skrivet av: Anna Sahlén

  Anna Charlotta Gunnarson lyfter gärna artister och musikhistorier som inte är så berättade och låter dem vara en väg in i vår moderna historia.

 5. Joe Hill, aktivist och musiker

  Skrivet av: Catarina Henfridsson

  Joe Hill var en svensk emigrant som blev en arbetarklasskämpe i Amerika. Vid 36 års ålder avrättades han för ett mord som han dömdes för på oklara grunder, många ansåg att han tystades på grund av sitt engagemang.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Matilda Nygren den 22 februari 2023