Moa Strömbergs bästa tips mot skrivkramp
Moa Strömberg håller i skrivarkurser för unga. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att komma vidare om du får skrivkramp.
Att bota skrivkramp
Att skriva kan vara det roligaste, men även det värsta som finns. Det är roligt när allt flyter på. Du känner dig hemma med dina karaktärer och händelseförloppet i storyn känns bra.
Det är jobbigt att skriva när negativa tankar sätter käppar i hjulet. Du blir din egen värsta kritiker. Det känns som om själva storyn faller, karaktärerna är platta och scenerna stolpiga och lösryckta. Då är det lätt att skrivkrampen sätter in.
Fortsätt skriva
När skrivkrampen slår klorna i dig är mitt tips att skriva på. Hoppa över scenarion du inte känner dig bekväm med. Du kan återvända till dem när du fått en idé om hur de ska utvecklas.
Men fortsätt alltid skriva. Det är sällan en bok skrivs i kronologisk ordning. J. K. Rowling skrev några av de sista kapitlen i Harry Potter-serien långt innan den första boken hade släppts.
Här är några bra övningar som kan få dig att fortsätta skriva även om det känns svårt.
Bli vän med dina karaktärer
Mitt tips är att lära känna dina karaktärer ordentligt. Tänk dig din bästa kompis, du vet hur hen reagerar i vissa situationer för att du känner hen så väl. Gör dina karaktärer till dina bästa vänner.
Du kan lära känna dem genom att skriva korta historier om dem. Det kan handla om när de går till bussen, eller när de har ett samtal med sina föräldrar. Det kan vara vad som helst, men skriv om dem och med dem.
Övning
Tänk dig att din karaktär är utomhus, och stöter på en mystisk person. Vad gör din karaktär? Hur slutar det här mötet?
Träna på gestaltning
Gestaltning handlar kort och gott om att låta läsaren uppleva en berättelse genom en karaktärs egna tankar, beskrivningar och ord. Det här är lättast att förklara genom ett exempel.
Hur något visar sig
Istället för att skriva "jag blev ledsen" skriver du något i stil med "mitt leende bleknade och min syn blev suddig, tårarna började sakta rulla ned för mina kinder”.
Mitt tips om gestaltning är att alltid ställa dig frågan: Hur visar det sig? Om du är arg, hur visar det sig? Hur känns det i kroppen, vad gör du med kroppen? Stampar du i golvet eller knyter du händerna?
Om du ser en solnedgång i horisonten, hur visar den sig? Är den brinnande röd och slukas av vattnet? Kryper solen ned bakom taken och gör himlen alldeles rosa? Lukten av nybakade bullar, hur luktar de? Och så vidare.
Övning
Sätt dig i en park, på en strand eller någon annastans utomhus. Försök beskriva allt du ser. Hur kan du beskriva himlen utan att använda färgen blå? Hur rör sig träden i vinden? Vad luktar det? Vad gör människorna?