Mixa, podcast-studio

Välkommen till stadsbibliotekets rum för ljudinspelning. Här finns mikrofoner, mixer och annat för att spela in och redigera ljud. Boka rummet med ditt bibliotekskort.

Mikrofon och hörlurar i en studio för att spela in en podd eller något annat. Foto: Anna Östman

Mixa är Umeå stadsbiblioteks studio för ljudinspelning. Lokalen Mixa är utrustad med fyra mikrofoner, mixer, hörlurar och dator med programvaran Audacity för ljudbearbetning.

I rummet kan du spela in en podcast eller intervju eller redigera ljud med hjälp av Audacity.

Så här gör du

  • Så här ser det ut när du bokar i Netloan.
    Boka rummet i Netloan. Logga in med ditt personnummer eller bibliotekskortsnummer samt pin-kod. När du loggat in i Netloan, välj ”Umeå stadsbibliotek” som bibliotek och ”Mixa – Podcast-studio” som enhetsgrupp.
  • På plats i biblioteket kontaktar du personalen i informationsdisken på plan 3, i Vävens norra del. De hjälper dig att få tillgång till rummet. Innan du kan använda det måste du skriva under ett bokningsavtal. Det kan bara göras på plats och du måste ha med dig en legitimation.
  • Ta med ett USB-minne om du vill spara ner den färdiga inspelningen. Det finns också möjlighet att ladda upp inspelningen till en molntjänst, till exempel Google drive eller Dropbox.

Att spela in i Mixa

Innan du börjar spela in i Mixa, är det bra om du tittar på den här instruktionsfilmen. Filmen finns även tillgänglig på datorn i rummet. Där finns också en manual som beskriver hur du kommer igång med att använda tekniken.

Här hittar du Mixa.