Mitt kapital

Finns det en gräns för hur kontrollerad en familjs ekonomi kan vara? Den frågan leker Milja Sarkola med i den stramt berättade romanen Mitt kapital.

När huvudpersonen i Mitt kapital köper en bostadsrätt tillsammans med sin man står hennes pappa med på lånet eftersom paret har så olika ekonomiska förutsättningar. Bostadsaffären och amorteringarna spiller över på hela hennes liv, allt handlar om plus och minus.

Med nyttoprincipen som kompass

Jag har ganska svårt att känna empati för huvudpersonen, en teaterregissör som har det förhållandevis gott ställt. Hennes dagsboksanteckningar består av siffror. Marknadsvärdet på fondplaceringarna och saldot på bostadslånet styr hennes vardag i orimligt stor utsträckning.

När berättarjagets man köper fel sorts gröna linser ser hon det inte som ett misstag, utan funderar på hur hon kan maximera nyttan av de förlorade pengarna. Att kvittot inte finns kvar spelar ingen roll, här finns flera sorters kapital att vinna i alla tänkbara situationer.

Jag tyckte verkligen om den här romanen, trots huvudpersonens oförmåga att se sina brister. Boken bjuder på en annorlunda och obekväm läsning om pengar, investeringar och lycka i en relation.

Fler tips

 1. Jag ska egentligen inte prata om det här

  Av: Beischer, Sara Tipsat av: Jenny Sandells

  En uppföljare om vårdbiträdet Moa. Hon drömmer fortfarande om att jobba med teater men hamnar i strålkastarljus av helt andra anledningar.

 2. Totalskada

  Av: Zweigbergk, Helena von Tipsat av: Jenny Sandells

  En brand förstör Agneta och Xaviers hem. Skadan kommer inte heller ensam, och snart har paret problem på så många plan att en lösning ter sig allt mer omöjlig.

 3. Aktiedrottning

  Av: Löwengrip, Isabella Tipsat av: Jenny Sandells

  En bok om hur det fungerar att investera i aktier. Roligt och inspirerande om ett ämne som kan verka komplicerat vid första anblicken.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Sandells den 17 augusti 2020