Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Hemma i Florida har 16-åriga Jacob hört farfar berätta om sina barndomsminnen. Om barnhemmet där farfar bodde och där de besynnerliga barnen från de gamla fotografierna fanns. Jacob vet inte om han ska tro på sin farfars berättelser.

Det är i alla fall fascinerande att höra hur farfar Abraham som 12-åring sattes på ett tåg från Polen. Han skickades bort från förintelse och gas, till ett barnhem på en liten ö utatnför Wales kust. Där hände de mest egendomliga saker. Barn som kunde sväva, som hade dubbla munnar och som var urstarka och kunde lyfta stora stenblock över huvudet. Vad farfars besynnerliga förmåga skulle vara vet vi inte. Men hans prat och rädsla för monster gör det hela väldigt läskigt.

Jacob reser till barnhemmet

När farfar mystiskt dör reser Jacob själv till Wales och till barnhemsön. Som en del i sin egen terapi. Han söker upp det ödsliga och mystiska huset. Där möter han de besynnerliga barnen som på alla dessa år faktiskt inte åldrats en dag. Under Miss Peregrines beskydd odlar de sina förmågor: sprutar eld, gör sig osynliga eller tankeläser. Mystik och skräck vävs samman, tidsresor och tidsloopar, monster och människor, saga och verklighet.

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn är författaren Ransom Riggs debutbok. Den bygger på en mängd bilder, autentiska, upphittade fotografier som är lånade från privata samlares arkiv. Fotografierna är spektakulära, mycket vackra och har räddats från soptippen genom flera samlares gemensamma ansträngningar, så att de nu blivit till en spännande bok.

Resultatet är en riktigt kuslig saga. Boken har toppat New York Times bästsäljarlista i över ett år. Nu gör den sitt segertåg i Sverige. En cross-over-bok för alla med böjelse mot det absurda.

Hos Smakprov.se kan du provläsa i boken Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs. Länken öppnas i ett nytt fönster.

Här nedanför ser du bokens trailer.