Miraklet i Lourdes

Varje år besöker över sex miljoner pilgrimer den franska staden Lourdes, Europas mest besökta vallfärdsort.

Språk: Franska Svenska
Publiceringsår: 2010
Låna

Anledningen är att en 14-årig bondflicka år 1858 fick en uppenbarelse av Jungfru Maria i Massabielle-grottan i närheten av staden.

I samband med detta ska det ha sprungit fram en källa med helande vatten i grottan. För att fira händelsen firar katolska kyrkan varje år Vår Fru av Lourdes.

67 godkända mirakel

I Lourdes finns särskilt anpassade hem där sjuka tas emot gratis. Man dricker och badar i vattnet ur källan, och tusentals tillfrisknanden har skett. 67 av dessa kategoriseras av Katolska kyrkan som mirakel, och det senaste halvseklet har dessa helanden i flera fall gällt multipel skleros.

Tron gör vattnet heligt

Det är en historia om ett sådant mirakel denna film handlar om. Historien är uppdiktad, men samtidgt hämtad direkt ur verkligheten.

Vad händer när en MS-sjuk flicka plötsligt tillfrisknar? Varför är det just hon som blir botad? Katolska kyrkan betonar att vattnet i sig inte är helande, utan att det är tron som gör det heligt. Men vad är egenligen ett mirakel?

Lågmäld och vacker

Berättandet i denna film är lågmält och vackert. Det är en historia som lever kvar i en, och för mig var det en av årets bästa filmupplevelser 2009. Lourdes vann också pris för bästa film vid Venedigs filmfestival det året.Läs mer om filmen på IMBD Läs mer om Lourdes på Wikipedia