Minoritetsspråk
På Umeåregionens bibliotek finns litteratur på Sveriges samtliga fem erkända minoritetsspråk.
De fem erkända minoritetsspråken i Sverige är finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch. Samiska, som också är ett urfolksspråk, är egentligen flera olika språk. Detsamma gäller för romani chib.
Förvaltningsområden
Umeå kommun är förvaltningsområde för finska, samiska och meänkieli. Läs mer om det på Umeå kommuns sida om nationella minoritetsspråk.
Vindelns kommun är förvaltningsområde för de samiska språken. Läs mer på Vindelns kommuns sida om samiska språk.
Flest böcker och andra medier på minoritetsspråken finns på Umeå stadsbibliotek. De finns samlade i en särskild avdelning. Du kan beställa dem till alla andra folkbibliotek i Umeåregionen. Läs mer på Umeå stadsbiblioteks sida om avdelningen Minoritetsspråk.
Beställ tolk
Behöver du en tolk när du besöker bibliotek i Vindeln eller i Umeå kan du boka det via Tolkcentralen i Region Västerbotten.
Sök böcker
Här nedan ser du exempel på nyare böcker på de olika minoritetsspråken. Klcka på länken Visa fler under respektive språk för att se alla böcker vi har på det språket.
Umesamiska
Visa fler
Bágos báhkuj
Sydsamiska
Visa fler
C. T. Odhners lärobok i fäderneslandets historia
Nordsamiska
Visa fler
Lulesamiska
Visa fler
Lapparnes sång och poesi
Pitesamiska
Visa fler
Lapparnes sång och poesi
Finska
Visa fler
Džaha!
Meänkieli
Visa fler
Mie olen täälä
Jiddisch
Visa fler
Der kaiser fun Portugal
Svensk romani
Visa fler
Valdemars härillar
Kelderash (romani)
Visa fler
E Maja žal ándo párko
Arli (romani)
Visa fler
Tantoindianerna
Lovari (romani)
Visa fler
Khelimaskonasulipe & kolakoskobajo
Kale (romani)
Visa fler
Fintiko romanengo dziviba
Gurbeti (romani)
Visa fler
Rromane paramicha
Romani chib
Visa fler
Džaha!
E-böcker på samiska, meänkieli och romani chib i en app. Fem tillfällen med fika och möjlighet att prata eller lyssna på samiska. Fem tillfällen med fika och möjlighet att prata eller lyssna på samiska. Finlandiapriset, Fack-finlandiapriset och Finlandia Junior delas ut till författare som är finska medborgare för framstående skön-, fack- och barn och ungdomslitteratur. Här är 2021 års nominerade titlar och vinnare. Sophia Rehnfjell har skrivit en barnbok på den utrotningshotade umesamiskan. Gájuoh Muv! fyller både ett språkligt och innehållsligt tomrum och kan förhoppningsvis hjälpa till att lära ut och bevara språket, säger hon. Till Polarbibblo kan du skicka in egna texter och teckningar och få dem publicerade. Du kan läsa andras texter och spela spel. Just nu finns Polarbibblo på svenska, sydsamiska, lulesamiska, nordsamiska och meänkieli. När pitesamiskan fick ett officiellt skriftspråk 2019 började Peter Steggo och Inger Fjällås översätta böcker. Nu kan du låna dem hos oss på biblioteket. Vindelns kommun är förvaltningskommun för samiska sedan februari 2019. Minoritetssamordnaren Sara Larsson berättar om sitt arbete och kommunens planerade aktiviteter. På biblioteken finns böcker på många språk. Här är några på de olika samiska språken. Böcker för dig som är sådär 7-12 år. Här är tips på bilderböcker att läsa på kvällen när det snart är dags av sova. På svenska och andra språk. Några godnatt-visor finns här också. 15 juli firas tornedalingarnas dag. Vi passar på att tipsa om de böcker, filmer och skivor på meänkieli som finns att låna på biblioteken. På biblioteken finns böcker på många språk. Här är några böcker på meänkieli, för dig som är mellan 5 och 12 år gammal.
Läs i appen Bläddra
Bläddra
Arrangemang
Visa fler arrangemang...
Välkomna på samiskt språkcafé!
Välkomna på samiskt språkcafé!
Våra texter
Visa fler
Finlandiapriset
Skrivet av:
Anne Alenbro Lindström
Samisk språkresa till en bok
Skrivet av:
Åza Sjöstam
En rolig sajt på flera språk
Skrivet av:
Åsa Zetterström
De första böckerna på pitesamiska
Skrivet av:
Frida Rönnbäck
Vindeln firar ett år som samisk förvaltningskommun
Skrivet av:
Åza Sjöstam
Tipslistor
Visa fler
Barnböcker på samiska
Skrivet av:
Åsa Zetterström
God natt-läsning
Skrivet av:
Åsa Zetterström
Läs och lyssna på meänkieli
Skrivet av:
Minabiblioteks redaktion
Läs på meänkieli
Skrivet av:
Åsa Zetterström