Minoo och vinterskeppet

Minoo får vara med om en oväntad resa. Det blir ett äventyr om flykt och att hitta hem.

När Minoo ser brevet från Migrationsverket på hallmattan vill hon inte veta. Hon vill inte veta om familjen får stanna i Sverige eller om de måste åka tillbaka till Iran. Hon tar lillebror Mirza i handen och flyr ut ur lägenheten.

Bort från allt

För att få honom med sig springer Minoo till hamnen, en plats som Mirza tycker om. Han försöker berätta att han sett tomten på kajen, men Minoo vill inte lyssna och Mirza är så snabb. Innan Minoo hinner stoppa honom har Mirza krupit under stängslet och hoppat ombord på ett fartyg.

Minoo har inget annat val än att följa efter. När hon till sist hittar sin bror är det redan för sent. Skeppet har lämnat hamnen och är på väg bort från allt Minoo känner till.

Ett skepp fullt av hemligheter

Det finns ingen väg tillbaka, Minoo och Mirza måste följa med kapten Klas och hans besättning på resan. Minoo är så orolig för sin lillebror och för det olästa brevet hemma på hallmattan att hon inte vågar säga sanningen om vilka de är. Men lögner är knepiga och skeppet Daisy bär på egna tunga hemligheter och spöken från det förflutna. Det här blir en resa som förändrar allt.

Minoo och vinterskeppet är en riktigt fin och spännande berättelse, på ett stillsamt vis. Anna Ehring är bra på att skriva om känslor på ett trovärdigt sätt och den här boken är full av intensiva känslor. Oro, längtan, sorg, ansvar men också sanningar och lögner. Läs den själv eller låt någon läsa den högt för dig. Författaren har också skrivit Miras Martin och serien Drakhjärta.

Förlagets trailer

Läs också

  1. Syltmackor & oturslivet

    Av: Ehring, Anna Tipsat av: Annika Edlund

    Nisse Berg har en liten drake, Harry, som älskar syltmackor och broccoli. Harry hjälper Nisse när minnena värker i "hjärta och knä". Minnena efter mamma som är jättedöd och som aldrig kommer tillbaka.