Minecraft

Det här är en biografi om spelutvecklaren Markus "Notch" Persson och hans skapelse, det enkla men gränslösa spelet Minecraft.

Av: Goldberg, Daniel
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

Den första versionen av Minecraft tog några veckor för spelutvecklaren Markus Persson att skriva ihop. Efter det följde en period av alfa-testande, beta-testande, spelande och dialog mellan utvecklaren och spelarna, som fortfarande pågår. Minecraft har blivit ett fenomen där unga och gamla spelare över hela världen bygger mindre underverk i spelet och delar med sig av sina skapelser på internet.

Ett lättläst porträtt

Det är inte bara Markus "Notch" Persson vi får träffa i biografin, hans familj och kollegor är också en del av berättelsen. Den handlar också om en människa som gjorde något åt en livssituation han inte trivdes med och om att förverkliga sina drömmar.

Boken är inget högtravande litterärt mästerverk, utan uppbyggd som ett långt reportage. Språket är enkelt, utan att vara fattigt och uppenbart skrivet av två journalister som strävar efter att läsningen ska gå så lätt att jag knappt märker vad jag gör.

Efter boken

I september 2014, två år efter att boken gavs ut och fem år sedan Minecraft började distribueras, sålde Markus Persson och de andra grundarna sitt företag till Microsoft. Medan några Minecraft-fans ansåg att de "sålde ut", var det många fler som förstod svårigheten att som programmerare driva ett sådant enormt företag. Microsoft planerar att fortsätta distribuera och utveckla spelet.

Daniel Goldberg och Linus Larsson har även skrivit böckerna Svenska hackare och Korthuset.

Google-koden

Av: Ekström, Andreas Tipsat av: Mats Enarsson

Google vet mycket mer om dig än du kan ana!

En pojke på Hogarth Press

Av: Kennedy, Richard Tipsat av: Tommy Sundin

Det är rätt härligt att få kulisserna undandragna någon gång och syna de litterära storheterna i mer osminkad form.