Mina drömmars stad
En sommarkväll 1860 kommer Henning Nilsson vandrande till staden han drömt om.
Det är den stora omvandlingens tid: industrier växer fram och nya möjligheter öppnar sig – till arbete, bröd och lycka. Men för de flesta är Stockholm en mörk och fattig stad, och Henning får slita hårt. Nöden är aldrig långt borta när han tillsammans med Lotten, flickan han gifter sig med, söker skapa en ljus tillvaro.
Fängslande lyssning
För några år sedan hade jag en bil med endast kassettbandspelare och det fick till följd att jag, som pendlar några mil till och från jobbet, lyssnade igenom bibliotekens hela bestånd av kassettböcker.
Eftersom det inte ges ut eller köps in så många nya böcker på kassett betydde det att jag lyssnade till många äldre böcker.
Stad-seriens fem böcker hör till dem jag hittade på en dammig hylla på biblioteket, och tur var väl det! Sällan har jag blivit så fängslad av en bok som jag blev av Mina drömmars stad och de efterföljande fyra böckerna i serien.
Lärorikt, intressant och drabbande
I böckerna får vi följa Henning Nilsson och hans familj i generationer mellan år 1860-1968.
Handlingen utspelar sig i Stockholms fattigaste kvarter och är som en lång, intressant historielektion i romanform. Jag lärde mig mycket om Stockholms historia och förfärades av nöden människorna tvingades leva i.
Helge Skoog läser jättebra och bidrar till läsupplevelsen.
Alltså, har du ännu inte läst Stad-serien av Per Anders Fogelström så är det hög tid att du gör det nu! Vill du lyssna på dem så finns böckerna numera även i CD-format på biblioteket.
Barn av sin stad 1880-1900
Minns du den stad 1900-1925
I en förvandlad stad 1925-1945
Stad i världen 1945-1968