Min vän Anna

Anna Delvey, som hon kallar sig, utger sig för att vara en mycket rik tysk arvtagerska och tar sig snabbt in i New Yorks innersta kretsar. Med sitt världsvana sätt och lyxiga leverne är det ingen som misstänker att hon är en bedragerska.

Av: Williams , Rachel DeLoache
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2020
Låna

Rachel DeLoach har jobbat på Vanity Fair i sex år när hon träffar Anna Delvey genom en gemensam bekant. De börjar umgås allt tätare och Anna bjuder på middagar, drinkar och träningspass men även ett spännande vänskapsförhållande.

Svindlad av en vän

Anna tar med Rachel till Marrakech på en kombinerad jobb- och nöjestripp som Rachel skulle bjuda på. De lever verkligen lyxliv på hotell La Mamounia där de bor i egen villa med hovmästare. Efter några dagar av vistelsen får Anna problem med sina kreditkort och ber Rachel att lägga ut för henne. Där börjar en tid av ångest, gråt och sömnlöshet för Rachel som ser sina besparingar försvinna över en natt.

Undertiteln ”Den sanna berättelsen om den falska arvtagerskan som svindlade New Yorks societet” är en bra sammanfattning om vad det handlar om. Men den här historien är så mycket mer än så. Det här är Rachels berättelse om hur lätt det är att bli lurad av en vän med sociopatiska drag.

Dubbla filmatiseringar

Det är ett vänskapsförhållande som går över styr, förtroenden som bryts och framför allt en varningsklocka till oss andra. Vem som helst kan bli lurad och bedragen på såväl pengar som självkänsla. Att därefter bibehålla tilliten till andra människor och återfinna tron på sig själv är inte lätt.

Både HBO och Netflix har köpt rättigheter till denna historia och jag hoppas att filmatiseringarna blir lyckade. Eftersom det rör sig om så oerhört mycket pengar (i min värld) fick jag nästan andnöd ibland. Jakten på Anna efter att korthuset rämnat är också spännande. Det vore trist om de båda strömningstjänsterna misslyckas när verkligheten i vanlig ordning överträffar dikten.

Något är fel med den här delen av sidan.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 19 april 2021