Min motorcykel och jag

"Nu står hojen i garaget som en tyst anklagelse. Varför lät du detta hända?" Mats Enarsson skriver om böcker, zen och konsten att vanvårda en motorcykel i sin krönika.

Tank och motor på en motorcykel Foto: Capri23auto, Pixabay
Jag har under hela mitt
vuxna liv varit ägare av en motorcykel. En fin sak, BMW 600 kubik från 1960-talet, tysk kvalitet rakt igenom. Den har varit något av en klenod i mitt liv, med en tung svart charm som även har spillt över på mig, dess ägare.
 
"Så du kör mc" säger folk och det hörs på rösten att det är något speciellt med det. Jag tror att rösten signalerar något som liknar respekt, att här är en kille som tål kallregn och vet hur man skruvar och renoverar. Den bilden av mig har jag försökt att vårda.
 
Robert M. Pirsig kom på 1970-talet ut med den beryktade boken Zen och konsten att sköta en motorcykel. Helt kort handlar den om en kille som har genomlidit ett personligt haveri, och nu försöker han att samla ihop delarna av sig själv genom att göra en lång resa på en motorcykel, en BMW 1960-talare. BMW:n, och dess skötsel, blir en fin bild av hur ett riktigt liv ska levas, med omsorg och förståelse av tingen så att alla delar ska fungera tillsammans.
 
Zen och konsten att sköta en motorcykel
Förut såg jag mig själv i Robert M. Pirsigs idealbild, men det är över nu. Min motorcykel är trasig. I oljetråget fann jag i somras förvridna bitar av metall.
 
Ärligt talat är jag rädd att haveriet är en följd av årtal av vanvård. Det har funnits missljud i motorn som jag länge har ignorerat. Jag har inte följt handbokens råd om oljor, andra experter har ju sagt annat. Ska det vara så svårt med olja?
 
Jag har en god vän som verkar vara född under en metallsvarv. Han kan tillverka vad som helst av ett stycke metall. Han verkar ha en medfödd förståelse för mekanik. Han lyssnade på min motor med en förstående min, och nämnde raskt en trolig felkälla.
 
"Men tror du verkligen det" sade jag, min idiot, och fortsatte att köra under sommaren, med känt resultat.
 
Nu står hojen i garaget som en tyst anklagelse. Varför lät du detta hända? Vad ska du göra åt det? Att riva isär en motor handlar både om att kunna och att våga.
 
Meka & Kör av Gunnar Flodén är en bra bok för oss med gamla tvåhjulingar. Där resoneras om varför saker händer, till skillnad från andra mekarböcker där det bara står hur vi gör. Det är en bok i Robert M. Pirsigs anda, så att säga.
 
Person med hjälm på parkerad motorcykel i solnedgång Foto: Lakshaytanwar, Pixabay
Om mina år med motorcykel är över, så har jag i alla fall förberett mig väl genom att läsa Sista resan av bland annat Ingegerd Johansson. Den handlar om livet och motorcyklar, om känslan av frihet när det bara är du och vägen och hojen. Och om att vår tid i sadeln är begränsad.
 
Jag skyller mitt mc-intresse på Jan Leek, hans bok Motorcykeln från 1982 öppnade mina ögon för en ny dimension. "Du kör mc och ska svänga höger, vilket håll rör du styret?" Just det, till vänster! Tror du mig inte så låna den och läs själv, eller prova på din egen mc eller moppe. Det är med tyngdpunktsförskjutningar du styr en mc.
 
Och varför köra mc? Hör här på Mats Kjellblad, författare till tecknade serien Sture Stelben: "Hojåkning handlar om den mekaniska totalupplevelsen. Att höra kolvens stånkande, känna vibrationerna i röven, föreställa sig hur oljan far runt i motorn. Man har vinden i ansiktet och det tjuter om öronen. Man är en del av maskinen."
 
Robert M. Pirsig hade inte kunnat säga det bättre.Låna böckerna

 1. Meka & kör!

  Undertitel: [tipsen du behöver för att få fart på din gamla motorcykel och moped]
  Av: Flodén, Gunnar
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Landsvägsfordon och landsvägstrafik
  Finns som: Bok
 2. Sista resan

  Av: Johansson, Ingegerd
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Landsvägsfordon och landsvägstrafik
  Finns som: Bok
 3. Motorcykeln

  Av: Leek, Jan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1982
  Klassifikation: Landsvägsfordon och landsvägstrafik
  Finns som: Bok
 4. Sture Stelben

  Undertitel: [1997-2002]
  Av: Källblad, Mats
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok

Boktips

Hästkrafter

Av: Mytting, Lars Tipsat av: Staffan Olofsson

Svarteloxerade verktygssatser i riktigt verktygsstål. Smidda. I tumstorlek. South State. STP-burkar. V-8:or. Eller varför inte en Jaguar XJ-12 modell 1973 i British Racing Green. Facel Vega. Är detta något som sänder lätta rysningar nerför din ryggrad så är det här definitivt boken för dig.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Mats Enarsson den 28 januari 2008