Min lilla röda

I den här boken finns massor av citat från tjejer som berättar om sin första mens och hur det känns senare, när de har hunnit vänja sig.

Här är några exempel från boken:

"När jag fick mens var det inte rött blod först. Jag frågade min syster: Vad är det här för gul grej?" Mahnas 13 år.

"Det är jobbigt när man är i affären och ska handla nya bindor och står där vid hyllorna och väljer. Tänk om det kommer någon från klassen då. När jag har valt lägger jag det längst ner i korgen." Matilda 13 år.

"Jag fick mens två månader innan jag fyllde 11 år. Jag satt och gjorde läxan med mamma och skulle gå på toaletten. Då kom det. Jag trodder det kom från rumpan och blev jätterädd. Jag sa inget till mamma, men jag gjorde inte läxan så bra. Till slut sa jag det. Då sa hon att det var mens. Jag blev jätteledsen, satt bara och skakade. Jag visste att mensen skulle komma någon gång, men inte så tidigt." Nina 11 år.

"Man känner sig inte redo. Man blir sjukt chockad. Men alla de där jobbiga grejerna, man glömmer dem. Det blir en normal del av livet." Ella 17 år.

I Min lilla röda finns också fakta om allt som rör mens – vad som händer i kroppen, om olika mensskydd, och om varför det egentligen känns så hemligt.

Hjälp jag blöder!

Av: Torudd, Cecilia Tipsat av: Maja 12 år

Jag har läst en bok som heter "Hjälp jag blöder!" som är skriven och illustrerad av Cecilia Torudd.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åsa Grenholm den 28 november 2013